Srbija
 ХИТНО САОПШТЕЊЕ 19.05.2020.
 
Обавештење о олујној непогоди од 19. 05. 2020. године

Дана 19. маја 2020. године, у послеподневним и вечерњим сатима, подручје Југозападне, Централне и дела Источне Србије захватила је најављена олујна непогода са јаким ветром, пљусковима кише и појавом града. Невреме је условљено циклоном, који се из Средоземља премештао према Балкану, у склопу кога се нестабилна и влажна ваздушна маса, у југозападној висинској струји, премештала преко поменутих подручја Србије стварајући врло повољне услове за појаву олујне непогоде.

Систем одбране од града дејствовао је благовремено и успешно. Са укупно 119 лансирних станица испаљене су 744 ракете, са 5 радарских центара: Крушевца, Сјенице, Бешњаје, Ниша и Црног Врха. У већини места, које је захватио јак облачни систем кумулонимбусних облака са потенцијалним градом, избегнуте су штете и спречена је појава града, или је била појава суградице и града без штете, осим местимично на релативно малим површинама у односу на површине захваћене олујно-градоносним облацима.

Важна напомена:

Град је елементарна непогода која се нигде у свету не може спречити, али се чине напори са циљем да се штета умањи на просечно прихватљив ниво који оправдава улагања. Ефикасност система одбране од града, са било којом техником и средствима, било где у свету, најчешће се креће до 50-60%. У Србији се, поред државног улагања у Систем одбране од града ракетним системом, улаже још и у субвенције осигурања од штета (у износу до 70%) као и у субвенције за противградне мреже.

 
  >>>> ХИТНО САОПШТЕЊЕ 21.05. >>>>
 
  >>>> ПОСЛЕДЊЕ САОПШТЕЊЕ >>>>  
Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Директор РХМЗ