НОВОСТИ И САОПШТЕЊА РХМЗ СРБИЈЕ - Архива 2013-2018

2018

 ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ДИРЕКТОРА (ICSEED-17) ХИДРОМЕТЕОРОЛОШКИХ СЛУЖБИ ЈИ ЕВРОПЕ И САВЕТА КОНЗОРЦИЈУМА (SEECOP-4) ЗА ПРОГНОЗУ ВРЕМЕНА  08.10.2018. 
 
 
 
 
 
 
 
Проф. др Југослав Николић, директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије и стални представник Републике Србије у Светској метеоролошкој организацији, председавао је отварањем заседања 17-те Неформалне конференције директора националних хидрометеоролошких служби Југоисточне Европе (ICSEED-17) и 4. заседања Савета Конзорцијума за оперативну прогнозу времена за Југоисточну Европу (SEECOP-4), одржаних од 08. до 10. октобра 2018. године у Охриду. Учествовали су представници националних хидрометеоролошких служби Србије, Словеније, Турске, Босне и Херцеговине (оба ентитета), Бугарске, Хрватске, Мађарске, Израела, Црне Горе, Македоније, Албаније и Украјине, као и представници међународних организација: Европског центра за средњорочне прогнозе времена (European Center for Medium-range Weather Forecasts – ECMWF), Европске мреже националних метеоролошких служби (Network of European National Meteorological Services – EUMETNET), Немачке организације за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ), Међународне комисије за слив Саве (International Sava River Basin Commission – ISRBC), Светске банке – (World Bank – WB, преко видео везе) и Светске метеоролошке организације (World Meteorological Organization – WMO).

Циљ заседања био је размена искустава и јачање регионалне сарадње кроз коришћење свих капацитета на нивоу региона ради што боље прогнозе, раних најава и упозорења метеоролошких и хидролошких појава од интереса за спасавање људских живота и материјалних добара. Метеоролошке и хидролошке непогоде не познају границе, па је овакав вид сарадње неопходан за благовремене и поуздане најаве и упозорења истих. Велики допринос регионалној сарадњи даје Конзорцијум за оперативну прогнозу времена за Југоисточну Европу (SEECOP) формиран на иницијативу Републике Србије.

Директор националне метеоролошке службе Израела је предложио, а консезусом је прихваћено, да се следећа конференција директора националних хидрометеоролошких служби Југоисточне Европе и заседање SEECOP Конзорцијума одржи у Израелу 2019. године.
 
 ОБЕЛЕЖЕН ДАН РХМЗ-А  27.09.2018. 
 
 
 
 
 
 
 
Пре 130 година, на Крстовдан 27. септембра 1888. године, министар просвете и црквених дела, др Владан Ђорђевић, донео је Уредбу о оснивању јединствене мреже метеоролошких станица у Краљевини Србији. Из тог разлога се 27. септембар, дан када је основана државна метеоролошка служба у Србији, обележава као Дан Републичког хидрометеоролошког завода. Овај значајан датум у историји хидрометеоролошке службе, Завод је обележио дана 27. септембра 2018. године.
 
 Oдржана конференција о моделирању времена и климе  10.09.2018. 
 
 
 
 
 
 
 
Српска академија наука и уметности, САНУ, уз подршку РХМЗ-а, организовала је 10-ог септембра 2018-те године научни скуп “НУМЕРИЧКО МОДЕЛИРАЊЕ ВРЕМЕНА И КЛИМЕ - Почеци, садашњост и визија будућности”. Скуп је организован преко Одбора за климатски систем Земље и дело Милутина Миланковића САНУ, чији је члан и директор РХМЗ-а, проф. др Југослав Николић. На скупу су учествовали угледни научници из више земаља света. Представници Завода су на овој Конференцији одржали две презентације посвећене улози аеросола на време и климу, као и на концепт који Завод примењује у интегрисаном систему модела за прогнозе, од краткорочних до климатских.
 
 РХМЗ у Ноћи музеја 2018  25.05.2018. 
 
Републички хидрометеоролошки завод, у овогодишњој, петнаестој по реду, националној Ноћи музеја, учествовао је са својом поставком под називом „Сунчано, са пљусковима узбуђења“.

Ове године обележавамо сто седамдесет година од када је професор Лицеја, Владимир Јакшић, почео са свакодневним метеоролошим мерењима у Србији. Више од 1200 посетилаца, који су те ноћи обишли нашу поставку, ималo је прилику да се упозна оригиналним документима и копијама из XIX века, да истражи метеоролошке податке измерене на двадесет осам метеоролошких станица у Србији, да се упозна са приземним мерењима основних метеоролошких величина у метеоролошком кругу испред Метеоролошке опсерваторије Београд (МОБ) у Карађорђевом парку, као и са висинским мерењима метеоролошких параметара лансирањем метеоролошког балона са одговарајућим сондама у атмосферу.

О изложби најбоље говори презентација коју можете погледати/преузети (Ноћ музеја - РХМЗ - 19.5.2018_cirilica.pps).
 
 
Проф. др Југослав Николић директор РХМЗ и Кајл Скат Амбасадор САД у Републици Србији

 03.04.2018. 
 
 
Директор РХМЗ, проф. др Југослав Николић и Амбасадор САД у Републици Србији, Кајл Скат-Одговори на новинарска питања
 
 
 
 
 
Амбасадор Сједињених америчких држава у Републици Србији, господин Кајл Скат, посетио је Републички хидрометеоролошки завод дана 03. априла 2018. године поводом церемоније уручења донације Система за унапређење упозорења на поплаве у сливу реке Саве.

Хидролошки пројекат „Развој система прогнозе и раног упозоравања на појаву поплава у сливу реке Саве” је у завршној фази. Влада САД одобрила је финансирање информатичке опреме за завршну фазу пројекта. Рачунарски систем за кориснике Пројекта, у вредности од милион долара, донирала је Европска команда САД, у сарадњи са Инжењерским корпусом војске САД. Овај пројекат ће несумњиво бити од великог значаја у погледу смањења негативних последица потенцијалних поплава у сливу реке Саве за све кориснике, чланице Међународне комисије за слив реке Саве, како из Србије тако и из Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе. Систем ће бити у функцији до краја 2018. године и омогући ће, поред осталог, да РХМЗ има све информације и продукте националних хидрометеоролошких служби, чланица Комисије, на заједничкој платформи у реалном времену.

 

2017

 SEECOF-18, Заједничко саопштење о климатским изгледима за зиму 2017/2018  02.12.2017. 
 
SEECOF-18, Заједничко саопштење о климатским изгледима за зиму 2017/2018. у региону Југоисточне Европе и Кавказа, као и климатски изгледи за зиму 2017/2018 у Србији.

Документи за преузимање:

Заједничка изјава - SEECOF-18 - изгледи за зиму 2017/2018.pdf

Климатски изгледи за зиму 2017/2018 у Србији.pdf
 
 Кадети Војне академије
у посети РХМЗ-у
 10.11.2017. 
 
 
 
 
 
Дана 10. новембра 2017. године кадети Војне академије Универзитета одбране у Београду посетили су, у оквиру практичне наставе, Републички хидрометеоролошки завод Србије.

Поред осталог, кадети су имали прилику да се упознају са надлежношћу и делатношћу Републичког хидрометеоролошког завода, методологијом висинских и приземних метеоролошких мерења и осматрања, као и са радом и продуктима различитих организационих јединица.
 
 Трећи састанак Савета SEECOP и Практична обука о коришћењу NMMB модела  16.10.2017. 
 
 
 
Трећи састанак Савета Конзорцијума за оперативну прогнозу времена земаља Југоисточне Европе (SЕЕCOP)
&
„Практична обука за коришћење NMMB атмосферског модела за прогнозу времена у Југоисточној Европи“ (SEEWEATHER)

Републички хидрометеоролошки завод ће бити домаћин Трећег састанака Савета Конзорцијума за оперативну прогнозу времена земаља Југоисточне Европе (SЕЕCOP, http://seecop.meteo.co.me/index.php), који ће се одржати 23. октобра 2017. године у Београду. У оквиру активности Конзорцијума, истовремено ће бити организована и радионица под називом „Практична обука за коришћење NMMB атмосферског модела за прогнозу времена у Југоисточној Европи“, у периоду од 23. до 27. октобра 2017. године, уз финансијску подршку Фонда за сарадњу Централно-европске иницијативе (CEI): http://www.cei.int/content/cooperation-activities. Циљ радионице, која ће садржати велики број практичних вежби, је да стручњаке из земаља Региона обучи за рад у систему NMMB модела чиме би се у релевантним институцијама земаља Југоисточне Европе омогућило његово увођење и оперативно коришћење.
 
 РХМЗ постао чланица ESSL-а  21.07.2017. 
 
Републички хидрометеоролошки завод је почетком јула ове године постао чланица Европске лабораторије за опасне олује (European Severe Storm Laboratory – ESSL) и потписао Споразум о партнерству за Европску базу података о временским непогодама.

Европска лабораторија за опасне олује (ESSL) је 2002. године почела са радом као неформална мрежа европских научника, да би 2006. године постала непрофитно регистровано удружење са седиштем у Веслингу, Немачка.

Сврха ESSL-а је унапређење метеорологије и сродних наука у области истраживања опасних олуја и екстремних временских прилика на европском нивоу; оперативно одржавање рада и проширење Европске базе података о опасним временским непогодама, као и подршка или организација европских конференција о опасним олујама.

Чланство РХМЗ-а у Европској лабораторији за опасне олује значи унапређење функционисања хидрометеоролошког система ране најаве, као и већа доступност обука и тренинга у области прогнозирања олујно-грмљавинских непогода. Поуздани подаци о опасним олујама који погађају територију Републике Србије су један од важнијих извора информација за прогностичке и дијагностичке потребе. Ови подаци помажу метеоролозима да анализирају екстремне временске догађаје, како би унапредили и повећали способност прогнозирања и благовременог издавања упозорења на опасне метеоролошке појаве, као што су појава града, олујног ветра, грмљавине и јаких пљускова. На тај начин ће хидрометеоролошки систем ране најаве и упозорења, као значајан део активности РХМЗ-а допринети смањењу штета и заштити људских живота. Информације о опасном времену у вези са олујно-грмљавинским непогодама су значајне за све секторе који зависе од времена као што су пољопривреда, ваздушни саобраћај, пловидба, друмски саобраћај, грађевинарство.

У претходном периоду РХМЗ је постао пуноправна чланица Европског центра за средњорочне прогнозе времена – ECMWF и Мреже националних метеоролошких служби Европске уније – EUMETNET, као и придружена чланица Европске организације за експлоатацију метеоролошких сателита – EUMETSAT, чиме је значајно унапредио свој рад, а учлањење у Европску лабораторију за опасне олује представља додатан допринос испуњењу стратешких циљева Завода као националне хидрометеоролошке службе Републике Србије.
 
 РХМЗ у Ноћи музеја 2017.  09.06.2017. 
 
Републички хидрометеоролошки завод, у овогодишњој, четрнаестој по реду, националној Ноћи музеја, учествовао је са својом поставком под називом „Све се на крају врти око времена - 70 година РХМЗ“. Више од 1200 посетилаца који су те ноћи обишли нашу поставку, ималo је прилику да се упозна са приземним мерењима основних метеоролошких величина у метеоролошком кругу испред Метеоролошке опсерваторије Београд (МОБ), односно Климатског центра Миланковић, у Карађорђевом парку, као и да у галеријском простору зграде МОБ виде изложбу о развоју метеоролошке и хидролошке делатности у Србији са бројним старим инструментима за метеоролошка и хидролошка мерења и вредним оригиналним рукописима и књигама.

О изложби најбоље говори презентација коју можете погледати/преузети ( Nocmuzeja - RHMZ - 20.5.2017_cirilica.pps).
 
 КЛИМАТСКИ ИЗГЛЕДИ ЗА ЛЕТО 2017. У СРБИЈИ  02.06.2017. 
 
На основу последњих резултата нашег регионалног нумеричког климатског модела за сезонску прогнозу времена, а у сагласности са прогнозама осталих центара у Европи и свету, у Србији се очекује ...........
 
 Документи за преузимање:  Климатски изгледи за лето 2017  
  SEECOF - Заједничка изјава за лето 2017  
   
   
 Пројекат DriDanube – “Drought Risk in the Danube region” (“Ризик од суше у региону Дунава“)  31.05.2017. 
 
 
 
РХМЗ је отпочео имплементацију пројекта „Ризик од суше у региону Дунава“ у оквиру Дунавског транснационалног програма за период 2014-2020. година. Општи циљ овог пројекта, који се финансира из Европског фонда за регионални развој и ИПА фонда, је смањење последица суше у сливу Дунава увођењем у оперативну примену најсавременијих алата за мониторниг, рану најаву и процену ризика суше, као и унапређењем капацитета за реаговање на појаву суше.

Више о пројекту...
 
 РХМЗ ОБЕЛЕЖИО СВЕТСКИ МЕТЕОРОЛОШКИ ДАН  23.03.2017. 
 
 
 
 
 
 
 
Сваке године Светска метеоролошка организација (WМО) и 191 земља чланица, метеоролошка стручна и научна јавност широм света традиционално обележавају Светски метеоролошки дан. Конвенција о оснивању Светске метеоролошке организације, специјализоване агенције Уједињених нација, која се бави истраживањем, праћењем и прогнозирањем процеса и промена стања атмосфере, климе и вода, ступила је на снагу 23. марта 1950. године.

Ове године, WМО је Светски метеоролошки дан посветила облацима, под слоганом „Разумевање облака”.

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) је, у складу са актуелном ситуацијом, 23. марта радно обележио Светски метеоролошки дан. После уводне речи проф. др Југослава Николића, директора РХМЗ-а, Горан Михајловић, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем ране најаве и упозорења, одржао је стручну презентацију на тему „Разумевање облака”.

Превод традиционалног обраћања генералног секретара WМО-a, Петериja Таласа, поводом овогодишњег Светског метеоролошког дана можете наћи пратећи линк Порука WМО генсека – превод – ћир, док најновије издање „Међународног атласа облака”, које је симболично објављено на Светски метеоролошки дан у електронском облику, можете наћи пратећи линк: https://www.wmocloudatlas.org/home.html.
 

2016

 SEECOF-16, Заједничко саопштење о климатским изгледима за зиму 2016/2017  02.12.2016. 
 
SEECOF-16, Заједничко саопштење о климатским изгледима за зиму 2016/2017. у региону Југоисточне Европе и Кавказа, као и климатски изгледи за зиму 2016/2017. у Србији.

Документи за преузимање:

Заједничка изјава - SEECOF-16 - изгледи за зиму 2016-2017.pdf

Климатски изгледи за зиму 2016-2017 у Србији.pdf
 
 РХМЗ организовао два скупа климатских центара Европe  28.11.2016. 
 
 
 
 
 
 
 
У организацији Републичког хидрометеоролошког завода, а под покровитељством Светске метеоролошке организације (WМО), у периоду од 11. до 14. октобра 2016. године у Београду је одржана Радионица о имплементацији Мреже регионалних климатских центара у Регионалној асоцијацији VI (Европа) WМО (RA VI RCC), као и координациони састанак те мреже. На овим скуповима учествовала су 42 представника националних хидрометеоролошких служби из 27 земаља Регионалне асоцијације VI, као и високи званичници WМО.

Учесници скупа (слика)


Опширније о Мрежи RA VI RCC: 
 ПРОЈЕКАТ “НАЈАВА”
СКУП У РХМЗ
 14.11.2016. 
 
Дана 14. И 15. новембра 2016. године, у просторијама Републичког хидрометеоролошког завода, организује се скуп у оквиру пројекта "НАЈАВА" - Фаза II, који реализујe Републички хидрометеоролошки завод у сарадњи са Службом за хидрометеорологију и климу Агенције за животну средину и енергетику региона Emilia Romagna – Италија (ARPE), уз финансијску подршку Централне европске иницијативе кроз Програм размене знања и искуства (CEI – KEP).

Скуп има за циљ јачање улоге медија у превенцији ризика од непогода и природних катастрофа и дефинисање места и улоге медија у ланцу комуникације, од извора информација до грађана, посебно у случају ванредне ситуације. Као резултат очекује се ефикаснија сарадња између медија и надлежних институција на свим нивоима, како би се последице потенцијалних природних непогода свеле на најмању могућу меру. Програм су подржали Амбасада Италије и Мисија ОЕБС у Србији.
 
 Признање за допринос афирмисању права на слободан приступ информацијама од јавног значаја  28.09.2016. 
 
 
 
На основу прегледаних Информатора о раду државних институција, поводом Међународног дана права јавности да зна, Републичком хидрометеоролошком заводу је додељено признање за допринос афирмисању права на слободан приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду у категорији републичких државних субјеката. Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Родољуб Шабић, ово признање уручио је директору РХМЗ, проф. др Југославу Николићу.

И ове године добитнике признања изабрао је жири, који сачињавају председници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а, представник академске јавности и представник Коалиције НВО за слободу приступа информацијама.

Поред Републичког хидрометеоролошког завода, признања су, свако у својој категорији, добили и Министарство унутрашњих послова, Врховни касациони суд, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и општина Инђија.

У организацији овога скупа, поред повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, учесвовали су и представници Мисије ОЕБС у Србији, Коалиције за слободу приступа информацијама, Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије као и велики број представника медија, удружења грађана, органа власти, и чланова дипломатског кора.
 
 SEECOF-15, Заједничко саопштење о климатским изгледима за лето 2016.  03.06.2016. 
 
SEECOF-15, Заједничко саопштење о климатским изгледима за лето 2016. у региону Југоисточне Европе и Кавказа, као и климатски изгледи за лето 2016. у Србији.

Документи за преузимање:

Заједничка изјава - SEECOF-15 - изгледи за лето 2016.pdf

Климатски изгледи за лето 2016 у Србији.pdf
 
 РХМЗ у Ноћи музеја 2016.  21.05.2016. 
 
Републички хидрометеоролошки завод, у овогодишњој, тринаестој по реду, националној Ноћи музеја, учествовао је са својом поставком под називом „Време је наша судбина”. Више од 1.200 посетилаца који су те ноћи обишли нашу поставку, ималo је прилику да се упозна са приземним мерењима основних метеоролошких величина у метеоролошком кругу испред Метеоролошке опсерваторије Београд (МОБ), односно Климатског центра Миланковић, у Карађорђевом парку, као и да у галеријском простору зграде МОБ виде изложбу о развоју метеоролошке и хидролошке делатности у Србији са бројним старим инструментима за метеоролошка и хидролошка мерења и вредним оригиналним рукописима и књигама. Посетиоци су имали могућност да виде и кратак филм Светске метеоролошке организације под насловом „Будућност поплава и суша”, посвећен недавно обележеном Светском метеоролошком дану.

О изложби најбоље говори презентација коју можете погледати/преузети (Nocmuzeja - RHMZ – 21.5.2016. - cirilica.pps)
 
 Обележен је

СВЕТСКИ МЕТЕОРОЛОШКИ ДАН
 23.03.2016. 
 
Обележен је светски метеоролошки дан линк
 

2015

 SEECOF-14, Заједничко саопштење о климатским изгледима за зиму 2015/2016.  10.12.2015. 
 
SEECOF-14, Заједничко саопштење о климатским изгледима за зиму 2015/2016. у региону Југоисточне Европе и Кавказа, као и климатски изгледи за зиму 2015/2016. у Србији.

Документи за преузимање:

Заједничка изјава - SEECOF-14 - изгледи за зиму 2015-2016.pdf

Климатски изгледи за зиму 2015-2016 у Србији.pdf
 
 RA VI - WIGOS радионица у Београду  01.12.2015. 
 
 
 
Под покровитељством WMO и у организацији РХМЗ, у периоду од 24. до 27. новембра 2015. године, у хотелу Москва, у Београду је одржана радионица посвећена даљем развоју Интегрисаног глобалног осматрачког система Светске метеоролошке организације – WMO Integrated Global Observing System (WIGOS).

Идеја стварања Интегрисаног глобалног осматрачког система под окриљем Светске метеоролошке организације настала је из све веће потребе за бољим квалитетом података са краћим периодима дискретизације, већом ефикасношћу система мерења и размене података, уз што мањи утрошак финансијских средстава. Рационалност коју овај систем пропагира, огледа се у интеграцији, хармонизацији и стандардизацији руководилачких и управљачких функција, механизама и активности у обједињену осматрачку мрежу састављену од постојећих осматрачких мрежа националних хидрометеорошких служби. Предуслов успеха оваквог приступа је јачање осматрачког система кроз унапређење сарадње и партнерства националних метеоролошких и хидролошких служби.

Ова радионица је још једна у низу успешно организованих радионица после иницијалне која је била посвећена WIGOS-у, а одржана у Државној метеоролошкој агенцији у Мадриду 2013. године. Такође, ово је прва радионица овакве врсте после 17. конгреса WMO, на коме је истакнуто да је WIGOS заједно са WIS-ом, један од седам приоритета WMO.

Одржана радионица је обухватила 5 сесија од којих је свака била посвећена једној од 5 фаза планираног развоја WIGOS-а. Последња сесија била је од изузетног значаја јер је имала за циљ да се ажурира План примене WIGOS-а за наш регион (RА VI) и да се изради прелиминарни нацрт регионалних WIGOS пилот пројеката до нивоа појединачних потреба и захтева.

У раду радионице учествововало је 65 стручњака из WMO и 35 земaљa чланица, чија бројност је још једна потврда важности организовања ове радионице. Судећи по бројним похвалама присутних, изреченим на рачун организације радионице, РХМЗ је још једном потврдио своје изузетне способности у организацији оваквих и сличних међународних и домаћих скупова.
 
 Делегација Републике Србије предвођена директором РХМЗ-а
на 17. Конгресу WMO-а
 12.06.2015. 
 
 
 
 

Стални представник Републике Србије и стални представник SAD-а у WMO-у

 
 
 
У периоду од 25. маја до 12. јуна 2015. године у Женеви, Швајцарска, одржан је 17. Конгрес Светске метеоролошке организације (WMO). У недељи од 29. маја до 6. јуна 2015. године, Конгресу је присуствовао и директор РХМЗ-а, Проф. др Југослав Николић, предводећи делегацију Републике Србије, чији је члан био и амбасадор Владислав Младеновић, шеф Сталне мисије Републике Србије при УН у Женеви.

Према Конвенцији WMO, Конгрес представља највише тело те организације, састаје се једном сваке четири године и окупља делегације свих земаља чланица. На Конгресу се разматрају како метеоролошка, тако и административна питања везана за саму Организацију, извештава се о напретку и резултатима из претходне четири године, усвајају се смернице и препоруке за даљи развој, програме и активности и доносе се одлуке од највећег значаја за WMO.

Поред разматрања осталих важних тема, као што су смањење ризика од катастрофа, обрада података и прогнозирање, утицаји климатских промена и адаптација на климатске промене, поморска метеорологија и океанографија, агрометеорологија, истраживања и развој, пружање услуга, развој капацитета, стратешки планови и партнерства, итд., Конгрес на сваком заседању бира руководство које ће бити на челу Организације наредне четири године.

Ове године Конгрес је, од четворо номинованих кандидата, за генералног секретара изабрао Петерија Таласа, дугогодишњег генералног директора Финског метеоролошког института (FMI). За председника Организације изабран је Дејвид Грајмс (Канада), коме ће то бити други мандат. Други четворогодишњи мандат такође су добили и први потпредседник – Антонио Дивино Моура (Бразил), други потпредседник – Мјечислав Остојски (Пољска) и трећи потпредседник – Абдалах Моксит (Мароко), док су за чланове Извршног савета изабрани представници следећих земаља:

1. из РА I – Мароко (ex officio), Зимбабве (ex officio), Камерун, Етиопија, Нигерија, Гвинеја, Танзанија, Обала Слоноваче и Јужна Африка;
2. из РА II – Катар (ex officio), Јапан, Индија, Кина, Саудијска Арабија и Кореја;
3. из РА III – Бразил (ex officio), Парагвај (ex officio), Аргентина и Чиле;
4. из РА IV – Канада (ex officio), Костарика (ex officio), САД, Британске територије на Карибима и Мексико;
5. из РА V – Индонезија (ex officio), Фиџи, Аустралија и Сингапур;
6. из РА VI – Пољска (ex officio), Хрватска (ex officio), Немачка, Русија, Турска, Француска, Шпанија, Италија и УК.


4.jpg
5_испред зграде WMO-a.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9_1.jpg
9_2.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
 
 SEECOF-13, Заједничко саопштење о климатским изгледима за лето 2015.  01.06.2015. 
 
SEECOF-13, Заједничко саопштење о климатским изгледима за лето 2015. у региону Југоисточне Европе и Кавказа, као и климатски изгледи за лето 2015. у Србији.

Документи за преузимање:

Заједничка изјава - SEECOF-13 - изгледи за лето 2015.pdf

Климатски изгледи за лето 2015 у Србији.pdf
 
 Кандидат САД-а за председавајућег IPCC -ја и представник амбасаде САД-а посетили РХМЗ  25.05.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
Копредседавајући радне групе II (WGII) Међувладиног панела за климатске промене (IPCC), кандидат за председавајућег (IPCC)-ја, професор Карнеги института за науку Универзитета Стенфорд – САД, Крис Филд (Chris Field), у пратњи Др. Кетрин Мак (Katharine Mach), директорке за науку у оквиру радне групе II IPCC -ја и представника Амбасаде САД-а у Београду, господина Џеремија Лонга (Jeremy Long), посетио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) дана 25. 05. 2015. године. Професор Филд одржао је презентацију о будућности IPCC -ја и својој визији за Шести извештај о процени (AR6), а докторка Мак о резултатима AR5 IPCC -ја. Наглашено је да IPCC представља јединствену сарадњу између светских научника и влада, комбинујући искуства и визију, укључујући у рад на хиљаде стручњака и владиних званичника. Директор Републичког хидрометеоролошког завода, проф. др Југослав Николић, одржао је презентацију о РХМЗ-у, са посебним освртом на рад и резултате Климатског центра РХМЗ-а, који је уједно и Подрегионални центар за климатске промене за Југоисточну Европу (SEEVCCC). Професор Филд похвалио је резултате и методологију рада РХМЗ-а када је у питању клима и промене климе, оценивши да нема разлике у приступу анализама у односу на најсавременија достигнућа IPCC -ја. Након веома корисне дискусије и обостране размене искустава, гости су обишли и зграду Центра за климатске промене у Карађорђевом парку, где су презентоване могућности и остварени резултати на пољу изучавања климе у Србији и Југоисточној Европи.

Слика_4 са презентације IPCC-ja
Слика_5 са презентације IPCC-ja
 
 РХМЗ у Ноћи музеја 2015.  16.05.2015. 
 
Републички хидрометеоролошки завод, у овогодишњој, дванаестој по реду, националној Ноћи музеја, учествовао је са својом поставком под називом „Сунчано, с пљусковима узбуђења!”. Више од 800 посетилаца који су те ноћи обишли нашу поставку, ималo је прилику да се упозна са приземним мерењима основних метеоролошких величина у метеоролошком кругу испред Метеоролошке опсерваторије Београд (МОБ), односно Климатског центра Миланковић, у Карађорђевом парку, као и да у галеријском простору зграде МОБ виде изложбу о развоју метеоролошке и хидролошкеделатности у Србији са бројним старим инструментима за метеоролошка и хидролошка мерења и вредним оригиналним рукописима и књигама. Посетиоци су имали могућност да виде и кратку презентацију о поплавама из маја 2014. године и улози Републичког хидрометеоролошког завода у прогнози, упозорењима и најавама овог догађаја, као и о улози РХМЗ у праћењу и анализама метеоролошке и хидролошке ситуације током непогоде.

О изложби најбоље говори презентација коју можете погледати/преузети (Noc muzeja - RHMZ - 16.5.2015. - cirilica.pps).
 
 ДЕЛЕГАЦИЈА ЈАПАНСКЕ АМБАСАДЕ У БЕОГРАДУ ПОСЕТИЛА РХМЗ  15.05.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
Делегација Јапанске амбасаде у Београду, на челу са Mr. Jamasaki Hisashi, аналитичарем за економска питања, у пратњи госпође Иване Лазаревић из Министарства спољних послова, посетила је РХМЗ дана 15. маја 2015. године. Разговарало се о могућностима сарадње на пољу метеорологије.
 
 НА ЗАЈЕДНИЧКИМ ПРОЈЕКТИМА ПАРТНЕРСКИХ ИНСТИТУЦИЈА ИЗ ИТАЛИЈЕ И РХМЗ-а  12.05.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
Представници Регионалне агенције за заштиту животне средине ARPA-SIMC-Emilia-Romagna/Italija, представници Централно европске иницијативе (CEI) и представници РХМЗ-а, као учесници на пројекту ”Јачање система ране најаве и упозорења на вишеструке ризике у Републици Србији” одржали су, у просторијама РХМЗ-а у Београду, заједнички састанак 12. мaja 2015. године. Dr Carlo Cacciamani, Project Manager и проф др Југослав Николић, Deputy Project Manager, истакли су да Пројекат, који је започео пре само пар месеци, тачније у децембру 2014 године, према извештају о степену реализације прве фазе пројекта, превазилази очекивања наших партнерских институција у смислу добијања пуне процене и анализе постојеће ситуације у Италији и Србији у области система ране најаве и упозорења на вишеструке ризике. Сутрадан, 13. маја, одржан је проширени заједнички састанак представника ARPA-SIMC-Emilia-Romagna, CEI, RHMZ-a, EuroCube и Naxta, посвећен потенцијалном учешћу италијанских и српских партнера на још једном пројекту у оквиру програма предприступне помоћи Европске уније. Пројекат под називом AdriALERT односи се на јачање отпорности националних и локалних заједница на природне катастрофе, посебно поплаве у Јонској и Јадранској макрорегији. Учешће на овом пројекту представљало би континуитет досадашњих заједничких активности на тренутно актуелном пројекту Јачања система ране најаве и упозорења на вишеструке ризике у Републици Србији.
 
 КОНЗУЛ Републике Кореје
(“Јужне Кореје”)
ПОСЕТИО РХМЗ
 08.04.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
У координацији са Одељењем за међународну сарадњу, односе са јавношћу и координацију секторских активности Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), делегација амбасаде Републике Кореје (“Јужне Кореје”) посетила је РХМЗ дана 08. 04. 2015. године, на челу са Конзулом, господином Park Jae-lark-ом. Циљ посете био је размена мишљења и искустава о доприносу метеоролошких информација расту националних економија. Разговарало се о оперативним и научним искуствима везаним за политику и активности националних метеоролошких служби у функцији услуга у праћењу и прогнози временских појава, укључујући елементарне непогоде и предвиђања климе.
 
 РХМЗ и UNDP
успостављају
дугорочну сарадњу
 06.04.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
Дана 06. 04. 2015. године делегација Програма за развој Уједињених нација (UNDP) посетила је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ). Циљ посете је био успостављање дугорочне сарадње ових институција, која би обезбедила размену искустава и знања у оквиру развојних пројеката у делокругу рада хидрометеоролошке службе. Састанак је одржан у Националном центру за климатске промене РХМЗ-а у Карађорђевом парку. Директор РХМЗ-а проф. др Југослав Николић и заменик сталног представника UNDP-а Ms. Steliana Nedera сагласили су се да је сарадња неопходна и у погледу обавеза Републике Србије у оквиру евроинтеграција. Радионица „Успостављање Националног климатског форума у Републици Србији“, која је планирана за јун месец, биће први корак сарадње две институције. Републички хидрометеоролошки завод задужен је за спровођење Концепта Глобалног оквира за климатске услуге у Републици Србији, а један од првих циљева је успостављање Националног климатског форума. Концепт Глобалног оквира за климатске услуге инициран је од стране Светске метеоролошке организације, националних хидрометеоролошких служби, институција и других међународних организација. Циљ Националног климатског форума је да окупи стручњаке из области климе и климатских промена, као и друге заинтересоване стране (доносиоце одлука, академски сектор, привреду, организације цивилног друштва и друге могуће кориснике климатолошких података и информација) ради сагледавања утицаја климатских промена на социо-економске секторе, као и могућност развијања најадекватнијег механизма коришћења климатолошких података и информација. Национални климатски форум ће бити део регионалне и глобалне акције која ће омогућити и сарадњу међу државама у смислу размене искустава.
 
 РХМЗ организовао
формирање KОНЗОРЦИЈУМА
за прогнозу времена
за Југоисточну Европу
 27.03.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ), као иницијатор и организатор, био је домаћин првог састанка метеоролошких служби Југоисточне Европе, одржаног 27. марта 2015. године у просторијама РХМЗ-а у Београду. Састанак је организован ради формирања Kонзорцијума за краткорочну прогнозу времена. Учесници састанка били су директори и експерти метеоролошких служби Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Албаније и Србије. Kонзорцијум формиран око метеоролошке службе Републике Србије биће нови члан у мрежи неколико сличних конзорцијума у другим регионима Европе, формираних око метеоролошких служби Француске, Немачке, Уједињеног Kраљевства и Скандинавских земаља. Прогностички модел новог конзорцијума биће NMMB модел (Nonhydrostatic Multiscale Model on B-grid) за прогнозу времена, који је већ у оперативној употреби у РХМЗ-у. Овај модел је последња генерација прогностичког модела за прогнозу времена националне метеоролошке службе САД-а, са којом РХМЗ има успостављену сарадњу у погледу његове употребе и развоја. Засновано на употреби NMMB модела, РХМЗ развија више апликација као што су: специфичне прогнозе за крајње кориснике, транспорт аеросола, хидролошке прогнозе итд. Сарадња у оквиру конзорцијума допринеће даљем побољшању квалитета и оперативности прогнозе времена у региону и допринети побољшању укупне регионалне сарадње Републике Србије са државама Југоисточне Европе. Састанак је био прилика да учесници дефинишу стратегију примене нумеричке прогнозе времена у региону и да договоре сарадњу у развоју прогностичких система и размени информација релевантних за прогнозу времена. Побољшање прогнозе времена ће допринети смањењу ризика од екстремних метеоролошких и хидролошких појава.
 
 Обележен Светски метеоролошки дан  23.03.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
Сваке године Светска метеоролошка организација и 191 земља чланица, дакле метеоролошка стручна и научна јавност широм света, традиционално обележавају Светски метеоролошки дан. Овај дан се обележава сваког 23. марта, почев од 1961. године, као дан на који је, 1950. године, ступила на снагу Конвенција о оснивању Светске метеоролошке организације, специјализованe агенцијe Уједињених нација која се бави истраживањем, праћењем и прогнозирањем процеса и промена стања атмосфере, климе и вода. Националне метеоролошке и хидролошке службе у појединим државама су раздвојене, а у појединим, као у Републици Србији, спојене у заједнички систем – хидрометеорoлошку службу. Републички хидрометеоролошки завод обележио је 23-ег марта 2015. године Светски метеоролошки дан, заједно са Светским даном вода, у просторијама РХМЗ-а у Београду, у кругу уже стручне јавности. Директор Републичког хидрометеоролошког завода, проф. др Југослав Николић, дипл. мет., стални представник Републике Србије у Светској метеоролошкој организацији, истакао је у својој поздравној речи да се сваке године Светски метеоролошки дан и Светски дан вода посвећују одређеној актуелној теми. Ове године, Светски метеоролошки дан је посвећен теми „Познавање климе у служби деловања на климу”, док је Светски дан вода посвећен теми „Вода и одрживи развој”. Климатски услови утичу на стратешке ресурсе као што су вода, храна и енергија, често успоравајући или угрожавајући одрживи развој неке земље, без обзира на њену развијеност. Знање о времену и клими, до кога се дошло током последњих деценија, представља непроцењив ресурс и предуслов за доношење адекватних одлука и спровођење одговарајућих активности, каже професор Николић. Обе теме се преплићу, као што се преплићу и допуњују метеорологија и хидрологија, осликавајући актуелни тренутак – бригу о клими и бригу о очувању вода, са циљем креирања будућности какву желимо.
 
 ПОСЕТА AIR ATTACHE-a РХМЗ-у, ИСПРЕД АМБАСАДЕ САД-а У БЕОГРАДУ  11.03.2015. 
 
 
 
Дана 11. марта 2015. године Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) посетио је представник Амбасаде САД-а у Београду, господин TODD R. ANDREWSEN , Maj, USAF, Air Attache, Serbia. Циљ посете био је разговор о искуствима ефикасности метеоролoшких и хидролошких прогноза и упозорења у Систему одбране од поплава. Проф. др Југослав Николић, стални представник Републике Србије у Светској метеоролошкој организацији и директор РХМЗ-а упознао је господина Andrewsen-а са неким моделима које РХМЗ користи за различите временске скале прогнозе времена. Истакнуто је да, између осталих, РХМЗ користи и NMMB модел националне службе САД-а, који се може оперативно користити и као глобални и као мезо модел за прогнозу времена. Разговарало се о перспективама унапређења сарадње између Републике Србије и САД-а на пољу метеорологије и хидрологије у Систему одбране од поплава.
 
 ПРОЈЕКАТ КРОЗ ДОНАЦИЈУ ВЛАДЕ ФИНСКЕ  06.03.2015. 
 
У организацији Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) и Финског метеоролошког института (ФМИ), у сали Best Western хотела Шумадија, 6. марта 2015. године, одржан је иницијални састанак у вези са пројектом „Рехабилитација и модернизација хидролошког и метеоролошког осматрачког система и процедура размене података у Србији и Босни и Херцеговини”.

Састанку су присуствовали Његова Екселенција, Амбасадор Финске у Београду господин Пека Орпана (Pekka Orpana), проф. др. Југослав Николић дипл. мет. у својству руководиоца РХМЗ, представници ФМИ, Светске метеоролошке организације, MУП-а Републике Србије, Савске комисије и директори хидрометеоролошких служби Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине.

Мајске поплаве из 2014. године су нанеле велике штете Србији и Босни и Херцеговини. Поплаве су однеле људске животе и изазвале енормне материјалне штете имовини, пословима и инфраструктури. Хидрометеоролошким службама учесника у пројекту су, такође, нанете су значајне штете. Када је РХМЗ Србије у питању, највеће штете претрпела је хидролошка служба у смислу губитка опреме за спровођење хидролошких мерења на водотоцима. У име Владе Републике Србије, РХМЗ-а и у своје име проф. др Југослав Николић изразио је захвалност Влади Финске што је препознала наш проблем који ће делимично бити решаван и кроз овај пројекат, донацијом хидролошке мерне опреме у вредности од 100.000 €.

Досадашња пракса недвосмислено показује и потврђује да регионални пројекти, као што је овај, поред појединачних користи учесника у пројекту, носи још један квалитет – развој регионалне сарадње на заједничким проблемима. Утолико више се цене напори Министарства иностраних послова Финске и ФМИ са којим имамо успешне контакте и сарадњу дуго година уназад.

Пројектом је предвиђено и унапређење размене хидролошких и метеоролошких података у Србији и Босни и Херцеговини. Како РХМЗ већ активно учествује у размени хидролошких и метеоролошких података у оквиру Савске комисије, изражена је спремност да се настави рад на даљем побољшању размене података са циљем унапређења ефикасности хидролошких и метеоролошких прогноза, упозорења и најава у сливу реке Саве. У складу са својим искуствима, РХМЗ је изразио спремност да да пун допринос и помоћ у овом сегменту Пројекта.


Фотографије са овог састанка можете да нађете на линку Галерија РХМЗ

 

2014

 РХМЗ на пуштању у саобраћај Пупиновог моста  19.12.2014. 
 
На свечаности на којој су 18. децембра 2014. године премијер Србије Александар Вучић и премијер Кине Ли Kећијанг пустили у саобраћај Пупинов мост преко Дунава који повезује Земун и Борчу у оквиру саобраћајнице Северна тангента, руководилац РХМЗ, проф. др Југослав Николић, предводио је групу запослених из РХМЗ-а који су, поред многобројних обавеза, препознали државни значај овога догађаја и присуством желели да дају свој симболични допринос.

Фотографије са отварања можете да нађете на линку Галерија РХМЗ

 
 Предавање Проф. др Завише Јањића у РХМЗ  07.11.2014. 
 
Републички хидрометеоролошки завод је био домаћин предавања које је одржао Проф. др Завиша Јањић, дописни члан САНУ, добитник ИМО награде и један од водећих научника данашњице у области метеорологије. Тема предавања је била „Нови изазови у моделирању глобалне атмосфере”
 
 Обележен Дан Републичког хидрометеоролошког завода  29.09.2014. 
 
Дан Републичког хидрометеоролошког завода (27.9.2014.г.) ове године је обележен 29.9.2014. г, скромном свечаношћу за запослене у складу са мерама штедње. Пригодним говором у коме су резимирани значајни резултати и догађаји везани за РХМЗ у претходних годину дана, запосленима се обратио руководилац РХМЗ, проф.др Југослав Николић, после чега је приређен коктел у ресторану РХМЗ.

Фотографију са скупа можете наћи у фото галерији

 
 РХМЗ, Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду и општина Кањижа, добитници награде Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије за реализацију пројекта SEERISK нa IV конференцији о прекограничној сарадњи  26.09.2014. 
 
На IV националној конференцији о прекограничној сарадњи, одржаној 26. септембра 2014. године у организацији Сектора за прекограничну и транснационалну сарадњу Канцеларије за европске интеграције Владе Републике Србије, пројекту SEERISK - Заједничко управљање проценом ризика и заштитом од катастрофа у Дунавској макрорегији (Joint Disaster Management risk assessment and preparedness in the Danube macro-region), свечано је додељена награда као једном од 13 примера најбоље прекограничне праксе у Републици Србији у протекле две године. Овај међународни пројекат, на коме је учествовало 17 институција из 9 земаља региона (Мађарска, Аустрија, Словачка, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Румунија, Бугарска и Србија), спровођен је у оквиру Транснационалног програма Југоисточна Европа 2007-2013. На националном нивоу, поред РХМЗ, на реализацији Пројекта су учествовали и Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду и општина Кањижа. Критеријуми по којима су пројекти били оцењивани су: утицај пројекта, одрживост резултата и оствареног партнерства, видљивост, хоризонтална питања (cross-cutting issues), могућност мултипликовања, релевантност за територију/програм/сектор, прекогранични ефекат, ефективност – значајан утицај на циљну групу, међусекторска сарадња и сарадња јавни/цивилни сектор, међукултурни дијалог и евентуална повезаност са макрорегионалним стратегијама, узимајући у обзир и ефективно управљање пројектом. У тексту честитке коју је Канцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије послала Републичком хидрометеоролошком заводу пише: „Пројекат је допринео развоју ваше локалне заједнице, ширем прекограничном региону и грађанима тог подручја”.

Фотографије са свечаности могу да се нађу на линку: Галерија

 
 РХМЗ у Ноћи музеја 2014.  07.06.2014. 
 
Републички хидрометеоролошки завод, у овогодишњој националној Ноћи музеја, једанаестој по реду, учествовао је са својом поставком под називом „Сунчано, с пљусковима узбуђења!”. Више од 1000 посетилаца који су те ноћи обишли нашу поставку, имали су прилику да се упознају са мерењима основних метеоролошких величина у метеоролошком кругу испред Метеоролошке опсерваторије Београд (МОБ), односно Климатског центра Миланковић, у Карађорђевом парку, као и да у галеријском простору зграде МОБ виде изложбу о развоју метеоролошке и хидролошке делатности у Србији са бројним старим инструментима за метеоролошка и хидролошка мерења и вредним оригиналним рукописима и књигама. Посетиоци су имали могућност да виде и кратак филм о Републичком хидрометеоролошком заводу и његовој улози у праћењу и анализама метеоролошких и хидролошких величина.

О изложби најбоље говори презентација у прилогу, коју можете погледати/преузети.
 
 Документи за преузимање:  Noc muzeja - RHMZ - 06.6.2014.  
   
   
   
 SEECOF-11, Заједничко саопштење о климатским изгледима за лето 2014. у региону и климатски изгледи за лето 2014. у Србији  03.06.2014. 
 
SEECOF-11, Заједничко саопштење о климатским изгледима за лето 2014. у региону и климатски изгледи за лето 2014. у Србији
 
 Документи за преузимање:  Климатски изгледи за лето 2014 у Србији - пдф  
  Климатски изгледи за лето 2014 у Србији - доц  
  Заједницка изјава SEECOF 11 о изгледима за лето 2014 - пдф  
  Заједницка изјава SEECOF 11 о изгледима за лето 2014 - доц  
 Похвале РХМЗ-у поводом извештавања током поплава  20.05.2014. 
 
Димитар Иванов, доскорашњи шеф регионалне канцеларије за Европу (RA VI) при Светској метеоролошкој организацији (WMO), сада шеф Одсека за аеронаутичку метеорологију, Одељења за сервисе смањења ризика од временских непогода и катастрофа при (WMO)


Поштоване колеге,

Веома смо вам захвални на овим свеобухватним информацијама о екстремној временској ситуацији у Србији и активностима РХМЗ-а. Видимо да сте током читаве ситуације поступали на одговарајући начин и да су упозорења пружена унапред, и то са великом тачношћу, што показује способност РХМЗ-а да прати и прогнозира овакве ванредне догађаје. Молимо вас да пренесете највеће похвале свим запосленима у оперативном и руководилачком сектору, који су сигурно имали пуне руке посла током последњих дана. Биће нам задовољство да сарађујемо са РХМЗ-ом, хидрометеоролошким службама БиХ и Хрватске и осталим партнерима, као што је Савска комисија, при вршењу накнадне свеобухватне анализе догађаја.

Срдачан поздрав,
Димитар Иванов
 

2013

 Одржана три скупа у организацији РХМЗ под покровитељством WMO 13 – 21. 11. 2013.  28.11.2013. 
 
Под покровитељством Светске метеоролошке организације (WMO), у периоду 13 - 21. новембар 2013, Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) у чијем саставу ради и Подрегионални центар за климатске промене за Југоисточну Европу (SEEVCCC), био је организатор и домаћин три стручна скупа из области климе.

13-16. новембар - Регионална обука о дугорочним прогнозама, аспектима везаним за климатско бдење и климатским сценаријима (LRF training);
18-19. новембар - Први форум за климатске изгледе за Медитеран (MedCOF-1);
20-21. новембар - Десети форум за климатске изгледе за Југоисточну Европу (SEECOF-10);
На LRF тренингу и у раду SEECOF-10 и MedCOF-1 учествовало је по 35 стручњака из 20 земаља. Поред представника националних хидрометеоролошких служби Албаније, Јерменије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Кипра, Грузије, Мађарске, Италије, Јордана, Мауританије, Црне Горе, Румуније, Србије, Шпаније, БЈРМ Македоније и Турске, учешће су узели и стручњаци метеоролошких служби Немачке (Deutscher Wetterdienst – DWD) и Француске (Meteo-France) као и стручњаци научно-истраживачких институција и министарстава из земље и иностранства. Последњи дан скупа је био посвећен размени мишљења и искустава са корисницима хидрометеоролошких услуга из Региона и Србије – Хрватске електропривреде, Министарства пољопривреде, руралног развоја и управљања водним ресурсима Црне Горе, Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине Србије, Електропривреде Србије и Београдских електрана.

Резултат рада форума је сажет у Усаглашеним изгледима времена за подручје Југоисточне Европе са издвојеним делом који се односи на Србију, за зиму 2013/2014. године а који се налазе у Заједничком саопштењу у прилогу ове информације.

Детаљније на: www.seevccc.rs
 
 Документи за преузимање:  Заједничко саопштење  
   
   
   

 WMO – RA VI доделила захвалницу колеги Периши Шундерићу, дипл. мет.  15.10.2013. 
 
Велико нам је задовољство да објавимо да је Регионална асоцијација VI (RA VI) (Evropa) Светске метеоролошке организације (WMO) доделила награду/захвалницу нашем колеги, Периши Шундерићу, дипл. мет, начелнику Одељења за хидрометеоролошки телекомуникациони систем у Сектору за хидрометеоролошку техничку инфраструктуру и оперативне системе Републичког хидрометеоролошког завода за његов несебични допринос активностима RA VI у периоду 2009 - 2013. година, као члану Радне групе за регионалну миграцију алфанумеричког синоп-кључа у бинарни бафер код у оквиру Комисије за основне системе WMO. У пропратном писму изражена је захвалност и Републичком хидрометеоролошком заводу за помоћ регионалним активностима WMO.
 
 Документи за преузимање:  Пропратно писмо  
  Сертификат  
   
   

 Дан Републичког хидрометеоролошког завода, 27.9.2013.  27.09.2013. 
 
Дан Републичког хидрометеоролошког завода у обележен је свечаношћу у просторијама Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

Години бројних јубилеја метеоролошке и хидролошке службе у Србији, придружио се још један значајан догађај – РХМЗ је постао пуноправни члан Европског центра за средњорочне прогнозе времена (ECMWF). Тим поводом, генерални директор ECMWF, господин Алан Торп је са директором РХМЗ, господином Владаном Коцићем, потписао Споразум о приступању Републике Србије Европском центру за средњорочне прогнозе времена у присуству председника Регионалне асоцијације VI Светске метеоролошке организације, господина Ивана Чачића, високих представника државног врха.

Свечаност су својим присуством увеличали и представници Националних хидрометеоролошких служби из окружења, државног врха, гости из света науке, као и бројне званице.

Фотографије са свечаности могу да се нађу на линку: http://www.hidmet.gov.rs/ciril/servisi/viewgallery.php

 
 Документи за преузимање:  ECMWF oбавештење за новинаре и јавност  
  РХМЗ обавештење за новинаре и јавност  
   
   

 Заједничка изјава - SEECOF-9 о изгледима времена за лето 2013  10.06.2013. 
 
 
 Документи за преузимање:  Заједничка изјава SEECOF о изгледима времена за лето 2013  
   
   
   

 ИМО награда проф. др. Завиши Јањићу  28.05.2013. 
 
У Клубу посланика 27, маја ове године, одржана је свечаност у част професора Завише Јањића, овогодишњег добитника престижне награде Интернационалне метеоролошке организације (IMO). Организатор и домаћин овог свечаног скупа био је Републички Хидрометеоролошки Завод. Предлог за доделу ове награде професору Јањићу потекао је истовремено од Републике Србије, а на иницијативу Републичког хидрометеоролошког завода, и САД, где од 1994. године овај научник живи и ради. Више у документу.
 
 Документи за преузимање:  ИМО награда  
   
   
   

 Обележен Светски метеоролошки дан и Светски дан вода, 21. март  21.03.2013. 
 
Сваке године Светска метеоролошка организација (СМО) и 191 земља чланица, метеоролошка стручна и научна јавност широм света традиционално обележавају Светски метеоролошки дан. Конвенција о оснивању Светске метеоролошке организације, специјализоване агенције Уједињених нација, која се бави истраживањем, праћењем и прогнозирањем процеса и промена стања атмосфере, климе и вода ступила је на снагу 23. марта 1950. године.
Ове године, РХМЗ је обележио Светски метеоролошки дан и Светски дан вода 21. марта.

Више о прослави:

Како ове године СМО прославља 50. годишњицу Светског метеоролошког бдења (World Weather Watch), Светски метеоролошки дан посвећен је теми „Пратимо време, да бисмо заштитили живот и имовину” (Watching the weather to protect life and property). Светски дан вода посвећен је теми „Вода, вода свуда, само ако је делимо” (Water, water Everywhere, Only if We Share), а у складу са одлуком донетом на заседању Генералне скупштине УН у децембру 2010 године, којом се 2013. година проглашава „Годином сарадње у области вода”.

Ове године, Републички хидрометеоролошки завод обележава и три значајна историјска јубилеја – 165 година од почетка првих систематских метеоролошких мерења температуре, влажности ваздуха, падавина, ветра и ваздушног притиска у Србији, 125 година од оснивања прве државне метеоролошке службе и оснивања јединствене мреже метеоролошких станица у Србији, као и 5 година од започињања са радом Подрегионалног центра за климатске промене за Југоисточну Европу „Милутин Миланковић” у саставу Републичког хидрометеоролошког завода.

У оквиру програма свечаног обележавања Светског метеоролошког дана у РХМЗ додељена је награда из фонда СМО „Боривоје Добриловић”. Одлуком Извршног савета СМО, Фонд је основан 1974. године, у знак сећања на др Боривоја Добриловића, доцента катедре за метеорологију на Природно-математичком факултету у Београду и експерта Уједињених нација. Награда из фонда „Боривоје Добриловић” додељена је најбољем студенту Института за метеорологију Физичког факултета у Београду – Инес Скоко, студенткињи III године.

На овој прослави, директор сертификационе компаније SGS, господин Маринко Укропина, свечано је уручио директору Републичког хидрометеоролошког завода, господину Милану Дацићу, недавно стечен сертификат о успешном успостављању система менаџмента квалитетом, испуњавајући захтеве међународног стандарда ISO 9001:2008.

У прилогу: Говор Генералног секретара WMO поводом Светског метеоролошког дана
 
 Документи за преузимање:  Говор Генералног секретара WMO поводом светског метеоролошког дана  
   
   
   

Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Директор РХМЗ