NOVOSTI I SAOPŠTENJA RHMZ SRBIJE - Arhiva 2013-2018

2018

 ODRŽANA KONFERENCIJA DIREKTORA (ICSEED-17) HIDROMETEOROLOŠKIH SLUŽBI JI EVROPE I SAVETA KONZORCIJUMA (SEECOP-4) ZA PROGNOZU VREMENA  08.10.2018. 
 
 
 
 
 
 
 
Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije i stalni predstavnik Republike Srbije u Svetskoj meteorološkoj organizaciji, predsedavao je otvaranjem zasedanja 17-te Neformalne konferencije direktora nacionalnih hidrometeoroloških službi Jugoistočne Evrope (ICSEED-17) i 4. zasedanja Saveta Konzorcijuma za operativnu prognozu vremena za Jugoistočnu Evropu (SEECOP-4), održanih od 08. do 10. oktobra 2018. godine u Ohridu. Učestvovali su predstavnici nacionalnih hidrometeoroloških službi Srbije, Slovenije, Turske, Bosne i Hercegovine (oba entiteta), Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Izraela, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Ukrajine, kao i predstavnici međunarodnih organizacija: Evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena (European Center for Medium-range Weather Forecasts – ECMWF), Evropske mreže nacionalnih meteoroloških službi (Network of European National Meteorological Services – EUMETNET), Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ), Međunarodne komisije za sliv Save (International Sava River Basin Commission – ISRBC), Svetske banke – (World Bank – WB, preko video veze) i Svetske meteorološke organizacije (World Meteorological Organization – WMO).

Cilj zasedanja bio je razmena iskustava i jačanje regionalne saradnje kroz korišćenje svih kapaciteta na nivou regiona radi što bolje prognoze, ranih najava i upozorenja meteoroloških i hidroloških pojava od interesa za spasavanje ljudskih života i materijalnih dobara. Meteorološke i hidrološke nepogode ne poznaju granice, pa je ovakav vid saradnje neophodan je za blagovremene i pouzdane najave i upozorenja istih. Veliki doprinos regionalnoj saradnji daje Konzorcijum za operativnu prognozu vremena za Jugoistočnu Evropu (SEECOP) formiran na inicijativu Republike Srbije.

Direktor nacionalne meteorološke službe Izraela je predložio, a konsezusom je prihvaćeno, da se sledeća konferencija direktora nacionalnih hidrometeoroloških službi Jugoistočne Evrope i zasedanje SEECOP Konzorcijuma održi u Izraelu 2019. godine.
 

 OBELEŽEN DAN RHMZ-A  27.09.2018. 
 
 
 
 
 
 
 
Pre 130 godina, na Krstovdan 27. septembra 1888. godine, ministar prosvete i crkvenih dela, dr Vladan Đorđević, doneo je Uredbu o osnivanju jedinstvene mreže meteoroloških stanica u Kraljevini Srbiji. Iz tog razloga se 27. septembar, dan kada je osnovana državna meteorološka služba u Srbiji, obeležava kao Dan Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Ovaj značajan datum u istoriji hidrometeorološke službe, Zavod je obeležio dana 27. septembra 2018. godine.
 

 Održana konferencija o modeliranju vremena i klime  10.09.2018. 
 
 
 
 
 
 
 
Srpska akademija nauka i umetnosti, SANU, uz podršku RHMZ-a, organizovala je 10-og septembra 2018-te godine naučni skup “NUMERICAL WEATHER AND CLIMATE MODELING - Beginnings, Now, and Vision of the Future”. Skup je organizovan preko Odbora za klimatski sistem Zemlje i delo Milutina Milankovića SANU, čiji je član i direktor RHMZ-a, prof. dr Jugoslav Nikolić. Na skupu su učestvovali ugledni naučnici iz više zemalja sveta. Predstavnici Zavoda su na ovoj Konferenciji održali dve prezentacije posvećene ulozi aerosola na vreme i klimu, kao i na koncept koji Zavod primenjuje u integrisanom sistemu modela za prognoze, od kratkoročnih do klimatskih.
 

 RHMZ u Noći muzeja 2018  25.05.2018. 
 
Republički hidrometeorološki zavod, u ovogodišnjoj, petnaestoj po redu, nacionalnoj Noći muzeja, učestvovao je sa svojom postavkom pod nazivom „Sunčano, sa pljuskovima uzbuđenja“.

Ove godine obeležavamo sto sedamdeset godina od kada je profesor Liceja, Vladimir Jakšić počeo sa svakodnevnim meteorološkim merenjima u Srbiji. Više od 1200 posetilaca, koji su te noći obišli našu postavku, imalo je priliku da se upozna originalnim dokumentima i kopijama iz XIX veka, da istraži meteorološke podatke izmerene na dvadeset osam meteoroloških stanica u Srbiji, da se upozna sa prizemnim merenjima osnovnih meteoroloških veličina u meteorološkom krugu ispred Meteorološke opservatorije Beograd (MOB) u Karađorđevom parku, kao i sa visinskim merenjima meteoroloških parametara lansiranjem meteorološkog balona sa odgovarajućm sondama u atmosferu.

O izložbi najbolje govori prezentacija koju možete pogledati/preuzeti (Nocmuzeja - RHMZ -19.5.2018_latinca.pps).

 

 
Prof. dr Jugoslav Nikolić direktor RHMZ i Kajl Skat Ambasador SAD u Republici Srbiji

 03.04.2018. 
 
 
Direktor RHMZ, prof. dr Jugoslav Nikolić i Ambasador SAD u Republici Srbiji, Kajl Skat-Odgovori na novinarska pitanja
 
 
 
 
 
Ambasador Sjedinjenih američkih država u Republici Srbiji, gospodin Kajl Skat, posetio je Republički hidrometeorološki zavod dana 03. aprila 2018. godine povodom ceremonije uručenja donacije Sistema za unapređenje upozorenja na poplave u slivu reke Save.

Hidrološki projekat „Razvoj sistema prognoze i ranog upozoravanja na pojavu poplava u slivu reke Save” je u završnoj fazi. Vlada SAD odobrila je finansiranje informatičke opreme za završnu fazu projekta. Računarski sistem za korisnike Projekta, u vrednosti od milion dolara, donirala je Evropska komanda SAD, u saradnji sa Inženjerskim korpusom vojske SAD. Ovaj projekat će nesumnjivo biti od velikog značaja u pogledu smanjenja negativnih posledica potencijalnih poplava u slivu reke Save za sve korisnike, članice Međunarodne komisije za sliv reke Save, kako iz Srbije tako i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Sistem će biti u funkciji do kraja 2018. godine i omogući će, pored ostalog, da RHMZ ima sve informacije i produkte nacionalnih hidrometeoroloških službi, članica Komisije, na zajedničkoj platformi u realnom vremenu.

 

2017

 SEECOF-18, Zajedničko saopštenje o klimatskim izgledima za zimu 2017/2018  02.12.2017. 
 
SEECOF-18, Zajedničko saopštenje o klimatskim izgledima za zimu 2017/2018. u regionu Jugoistočne Evrope i Kavkaza, kao i klimatski izgledi za zimu 2017/2018. u Srbiji.

Dokumenti za preuzimanje:

Zajednicka izjava - SEECOF-18 - izgledi za zimu 2017-2018.pdf

Klimatski izgledi za zimu 2017-2018 u Srbiji.pdf
 

 Kadeti Vojne akademije
u poseti RHMZ-u
 10.11.2017. 
 
 
 
 
 
Dana 10. novembra 2017. godine kadeti Vojne akademije Univerziteta odbrane u Beogradu posetili su, u okviru praktične nastave, Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Pored ostalog, kadeti su imali priliku da se upoznaju sa nadležnošću i delatnošću Republičkog hidrometeorološkog zavoda, metodologijom visinskih i prizemnih meteoroloških merenja i osmatranja, kao i sa radom i produktima različitih organizacionih jedinica.
 

 Treći sastanak Saveta SEECOP i Praktična obuka o korišćenju NMMB modela  16.10.2017. 
 
 
 
Treći sastanak Saveta Konzorcijuma za operativnu prognozu vremena zemalja Jugostočne Evrope (SEECOP)
&
Praktična obuka za korišćenje NMMB atmosferskog modela za prognozu vremena u Jugoistočnoj Evropi (SEEWEATHER)

Republički hidrometeorološki zavod će biti domaćin Trećeg sastanaka Saveta Konzorcijuma za operativnu prognozu vremena zemalja Jugoistočne Evrope (SEECOP, http://seecop.meteo.co.me/index.php), koji će se održati 23. oktobra 2017. godine u Beogradu. U okviru aktivnosti Konzorcijuma, istovremeno će biti organizovana i radionica pod nazivom „Praktična obuka za korišćenje NMMB atmosferskog modela za prognozu vremena u Jugoistočnoj Evropi“, u periodu od 23. do 27. oktobra 2017. godine, uz finansijsku podršku Fonda za saradnju Centralno-evropske inicijative (CEI): http://www.cei.int/content/cooperation-activities. Cilj radionice, koja će sadržati veliki broj praktičnih vežbi, je da stručnjake iz zemalja Regiona obuči za rad u sistemu NMMB modela čime bi se u relevantnim institucijama zemalja Jugoistočne Evrope omogućilo njegovo uvođenje i operativno korišćenje.
 

 RHMZ postao članica ESSL-a  21.07.2017. 
 
Republički hidrometeorološki zavod je početkom jula ove godine postao članica Evropske laboratorije za opasne oluje (European Severe Storm Laboratory – ESSL) i potpisao Sporazum o partnerstvu za Evropsku bazu podataka o vremenskim nepogodama.

Evropska laboratorija za opasne oluje (ESSL) je 2002. godine počela sa radom kao neformalna mreža evropskih naučnika, da bi 2006. godine postala neprofitno registrovano udruženje sa sedištem u Veslingu, Nemačka. Svrha ESSL-a je unapređenje meteorologije i srodnih nauka u oblasti istraživanja opasnih oluja i ekstremnih vremenskih prilika na evropskom nivou; operativno održavanje rada i proširenje Evropske baze podataka o opasnim vremenskim nepogodama, kao i podrška ili organizacija evropskih konferencija o opasnim olujama.

Članstvo RHMZ-a u Evropskoj laboratoriji za opasne oluje znači unapređenje funkcionisanja hidrometeorološkog sistema rane najave, kao i veća dostupnost obuka i treninga u oblasti prognoziranja olujno-grmljavinskih nepogoda. Pouzdani podaci o opasnim olujama koji pogađaju teritoriju Republike Srbije su jedan od važnijih izvora informacija za prognostičke i dijagnostičke potrebe. Ovi podaci pomažu meteorolozima da analiziraju ekstremne vremenske događaje, kako bi unapredili i povećali sposobnost prognoziranja i blagovremenog izdavanja upozorenja na opasne meteorološke pojave, kao što su pojava grada, olujnog vetra, grmljavine i jakih pljuskova. Na taj način će hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja, kao značajan deo aktivnosti RHMZ-a doprineti smanjenju šteta i zaštiti ljudskih života. Informacije o opasnom vremenu u vezi sa olujno-grmljavinskim nepogodama su značajne za sve sektore koji zavise od vremena kao što su poljoprivreda, vazdušni saobraćaj, plovidba, drumski saobraćaj, građevinarstvo.

U prethodnom periodu RHMZ je postao punopravna članica Evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena – ECMWF i Mreže nacionalnih meteoroloških službi Evropske unije – EUMETNET, kao i pridružena članica Evropske organizacije za eksploataciju meteoroloških satelita – EUMETSAT, čime je značajno unapredio svoj rad, a učlanjenje u Evropsku laboratoriju za opasne oluje predstavlja dodatan doprinos ispunjenju strateških ciljeva Zavoda kao nacionalne hidrometeorološke službe Republike Srbije.
 

 RHMZ u Noći muzeja 2017.  09.06.2017. 
 
Republički hidrometeorološki zavod, u ovogodišnjoj, četrnaestoj po redu, nacionalnoj Noći muzeja, učestvovao je sa svojom postavkom pod nazivom „Sve se na kraju vrti oko vremena – 70 godina RHMZ”. Više od 1200 posetilaca koji su te noći obišli našu postavku, imalo je priliku da se upozna sa prizemnim merenjima osnovnih meteoroloških veličina u meteorološkom krugu ispred Meteorološke opservatorije Beograd (MOB), odnosno Klimatskog centra Milanković, u Karađorđevom parku, kao i da u galerijskom prostoru zgrade MOB vide izložbu o razvoju meteorološke i hidrološkedelatnosti u Srbiji sa brojnim starim instrumentima za meteorološka i hidrološka merenja i vrednim originalnim rukopisima i knjigama. O izložbi najbolje govori prezentacija koju možete pogledati/preuzeti (Nocmuzeja - RHMZ -20.5.2017 _latinica.pps).
 

 KLIMATSKI IZGLEDI ZA LETO 2017. U SRBIJI  02.06.2017. 
 
Na osnovu poslednjih rezultata našeg regionalnog numeričkog klimatskog modela za sezonsku prognozu vremena, a u saglasnosti sa prognozama ostalih centara u Evropi i svetu, u Srbiji se očekuje ......
 
 Dokumenti za preuzimanje:  Klimatski izgledi za leto 2017  
  SEECOF - Zajednička izjava za leto 2017  
   
   

 Projekat DriDanube – “Drought Risk in the Danube Рegion” (“Rizik od suše u regionu Dunava”)  31.05.2017. 
 
 
 
RHMZ je otpočeo implementaciju projekta „Rizik od suše u regionu Dunava“ u okviru Dunavskog transnacionalnog programa za period 2014-2020. godina. Opšti cilj ovog projekta, koji se finansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA fonda, je smanjenje posledica suše u slivu Dunava uvođenjem u operativnu primenu najsavremenijih alata za monitoring, ranu najavu i procenu rizika suše, kao i unapređenjem kapaciteta za reagovanje na pojavu suše.

Više o projektu...
 

 RHMZ OBELEŽIO SVETSKI METEOROLOŠKI DAN  23.03.2017. 
 
 
 
 
 
 
 
Svake godine Svetska meteorološka organizacija (WMO) i 191 zemlja članica, meteorološka stručna i naučna javnost širom sveta tradicionalno obeležavaju Svetski meteorološki dan. Konvencija o osnivanju Svetske meteorološke organizacije, specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija, koja se bavi istraživanjem, praćenjem i prognoziranjem procesa i promena stanja atmosfere, klime i voda, stupila je na snagu 23. marta 1950. godine.

Ove godine, WMO je Svetski meteorološki dan posvetila oblacima, pod sloganom „Razumevanje oblaka”.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je, u skladu sa aktuelnom situacijom, 23. marta radno obeležio Svetski meteorološki dan. Posle uvodne reči prof. dr Jugoslava Nikolića, direktora RHMZ-a, Goran Mihajlović, načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem rane najave i upozorenja, održao je stručnu prezentaciju na temu „Razumevanje oblaka”.

Prevod tradicionalnog obraćanja generalnog sekretara WMO-a, Peterija Talasa, povodom ovogodišnjeg Svetskog meteorološkog dana možete naći prateći link: Poruka WMO genseka – prevod – lat.doc, dok najnovije izdanje „Međunarodnog atlasa oblaka”, koje je simbolično objavljeno na Svetski meteorološki dan u elektronskom obliku, možete naći prateći link: https://www.wmocloudatlas.org/home.html.
 

2016

 SEECOF-16, Zajedničko saopštenje o klimatskim izgledima za zimu 2016/2017  02.12.2016. 
 
SEECOF-16, Zajedničko saopštenje o klimatskim izgledima za zimu 2016/2017. u regionu Jugoistočne Evrope i Kavkaza, kao i klimatski izgledi za zimu 2016/2017. u Srbiji.

Dokumenti za preuzimanje:

Zajednicka izjava - SEECOF-16 - izgledi za zimu 2016-2017.pdf

Klimatski izgledi za zimu 2016-2017 u Srbiji.pdf
 

 RHMZ organizovao dva skupa klimatskih centara Evrope  28.11.2016. 
 
 
 
 
 
 
 
U organizaciji Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a pod pokroviteljstvom Svetske meteorološke organizacije (WMO), u periodu od 11. do 14. oktobra 2016. godine u Beogradu je održana Radionica o implementaciji Mreže regionalnih klimatskih centara u Regionalnoj asocijaciji VI (Evropa) WMO (RA VI RCC), kao i koordinacioni sastanak te mreže. Na ovim skupovima učestvovala su 42 predstavnika nacionalnih hidrometeoroloških službi iz 27 zemalja Regionalne asocijacije VI, kao i visoki zvaničnici WMO.

Učesnici skupa (slika)


Opširnije o Mreži RA VI RCC: 

 PROJEKAT “NAJAVA”
SKUP U RHMZ
 14.11.2016. 
 
Dana 14. i 15. novembra 2016. godine, u prostorijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, organizuje se skup u okviru projekta "NAJAVA" - Faza II, koji realizuje Republički hidrometeorološki zavod u saradnji sa Službom za hidrometeorologiju i klimu Agencije za životnu sredinu i energetiku regiona Emilia Romagna – Italija (ARPE), uz finansijsku podršku Centralne evropske inicijative kroz Program razmene znanja i iskustva (CEI – KEP).

Skup ima za cilj jačanje uloge medija u prevenciji rizika od nepogoda i prirodnih katastrofa i definisanje mesta i uloge medija u lancu komunikacije, od izvora informacija do građana, posebno u slučaju vanredne situacije. Kao rezultat očekuje se efikasnija saradnja između medija i nadležnih institucija na svim nivoima, kako bi se posledice potencijalnih prirodnih nepogoda svele na najmanju moguću meru. Program su podržali Ambasada Italije i Misija OEBS u Srbiji.
 

 Priznanje za doprinos afirmisanju prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja  28.09.2016. 
 
 
 
Na osnovu pregledanih Informatora o radu državnih institucija, povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna, Republičkom hidrometeorološkom zavodu je dodeljeno priznanje za doprinos afirmisanju prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu u kategoriji republičkih državnih subjekata. Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, ovo priznanje uručio je direktoru RHMZ, prof. dr Jugoslavu Nikoliću.

I ove godine dobitnike priznanja izabrao je žiri, koji sačinjavaju predsednici novinarskih udruženja UNS-a i NUNS-a, predstavnik akademske javnosti i predstavnik Koalicije NVO za slobodu pristupa informacijama.

Pored Republičkog hidrometeorološkog zavoda, priznanja su, svako u svojoj kategoriji, dobili i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vrhovni kasacioni sud, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i opština Inđija.

U organizaciji ovoga skupa, pored poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, učesvovali su i predstavnici Misije OEBS u Srbiji, Koalicije za slobodu pristupa informacijama, Udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije kao i veliki broj predstavnika medija, udruženja građana, organa vlasti, i članova diplomatskog kora.
 

 SEECOF-15, Zajedničko saopštenje o klimatskim izgledima za leto 2016.  03.06.2016. 
 
SEECOF-15, Zajedničko saopštenje o klimatskim izgledima za leto 2016. u regionu Jugoistočne Evrope i Kavkaza, kao i klimatski izgledi za leto 2016. u Srbiji.

Dokumenti za preuzimanje:

Zajednicka izjava - SEECOF-15 - izgledi za leto 2016.pdf

Klimatski izgledi za leto 2016 u Srbiji.pdf
 

 RHMZ u Noći muzeja 2016.  21.05.2016. 
 
Republički hidrometeorološki zavod, u ovogodišnjoj, trinaestoj po redu, nacionalnoj Noći muzeja, učestvovao je sa svojom postavkom pod nazivom „Vreme je naša sudbina!”. Više od 1.200 posetilaca koji su te noći obišli našu postavku, imalo je priliku da se upozna sa prizemnim merenjima osnovnih meteoroloških veličina u meteorološkom krugu ispred Meteorološke opservatorije Beograd (MOB), odnosno Klimatskog centra Milanković, u Karađorđevom parku, kao i da u galerijskom prostoru zgrade MOB vide izložbu o razvoju meteorološke i hidrološke delatnosti u Srbiji sa brojnim starim instrumentima za meteorološka i hidrološka merenja i vrednim originalnim rukopisima i knjigama. Posetioci su imali mogućnost da vide i kratak film Svetske meteorološke organizacije sa naslovom „Budućnost poplava i suša”, posvećen nedavno obeleženom Svetskom meteorološkom danu.

O izložbi najbolje govori prezentacija koju možete pogledati/preuzeti (Nocmuzeja - RHMZ - 21.5.2016. - latinica.pps)
 

 Obeležen je

SVETSKI METEOROLOŠKI DAN
 23.03.2016. 
 
Obeležen je svetski meteorološki dan link
 

2015

 SEECOF-14, Zajedničko saopštenje o klimatskim izgledima za zimu 2015/2016.  10.12.2015. 
 
SEECOF-14, Zajedničko saopštenje o klimatskim izgledima za zimu 2015/2016. u regionu Jugoistočne Evrope i Kavkaza, kao i klimatski izgledi za zimu 2015/2016. u Srbiji.

Dokumenti za preuzimanje:

Zajednicka izjava - SEECOF-14 - izgledi za zimu 2015-2016.pdf

Klimatski izgledi za zimu 2015-2016 u Srbiji.pdf
 

 RA VI - WIGOS radionica u Beogradu  01.12.2015. 
 
 
 
Pod pokroviteljstvom WMO i u organizaciji RHMZ, u periodu od 24. do 27. novembra 2015. godine, u hotelu Moskva, u Beogradu je održana radionica posvećena daljem razvoju Integrisanog globalnog osmatračkog sistema Svetske meteorološke organizacije – WMO Integrated Global Observing System (WIGOS).

Ideja stvaranja Integrisanog globalnog osmatračkog sistema pod okriljem Svetske meteorološke organizacije nastala je iz sve veće potrebe za boljim kvalitetom podataka sa kraćim periodima diskretizacije, većom efikasnošću sistema merenja i razmene podataka, uz što manji utrošak finansijskih sredstava. Racionalnost koju ovaj sistem propagira, ogleda se u integraciji, harmonizaciji i standardizaciji rukovodilačkih i upravljačkih funkcija, mehanizama i aktivnosti u objedinjenu osmatračku mrežu sastavljenu od postojećih osmatračkih mreža nacionalnih hidrometeoroških službi. Preduslov uspeha ovakvog pristupa je jačanje osmatračkog sistema kroz unapređenje saradnje i partnerstva nacionalnih meteoroloških i hidroloških službi.

Ova radionica je još jedna u nizu uspešno organizovanih radionica posle inicijalne koja je bila posvećena WIGOS-u, a održana u Državnoj meteorološkoj agenciji u Madridu 2013. godine. Takođe, ovo je prva radionica ovakve vrste posle 17. kongresa WMO, na kome je istaknuto da je WIGOS zajedno sa WIS-om, jedan od sedam prioriteta WMO.

Održana radionica je obuhvatila 5 sesija od kojih je svaka bila posvećena jednoj od 5 faza planiranog razvoja WIGOS-a. Poslednja sesija bila je od izuzetnog značaja jer je imala za cilj da se ažurira Plan primene WIGOS-a za naš region (RA VI) i da se izradi preliminarni nacrt regionalnih WIGOS pilot projekata do nivoa pojedinačnih potreba i zahteva.

U radu radionice učestvovovalo je 65 stručnjaka iz WMO i 35 zemalja članica, čija brojnost je još jedna potvrda važnosti organizovanja ove radionice. Sudeći po brojnim pohvalama prisutnih, izrečenim na račun organizacije radionice, RHMZ je još jednom potvrdio svoje izuzetne sposobnosti u organizaciji ovakvih i sličnih međunarodnih i domaćih skupova.
 

 Delegacija Republike Srbije predvođena direktorom RHMZ-a na 17. Kongresu WMO-a  12.06.2015. 
 
 
 
 

Stalni predstavnik Republike Srbije i stalni predstavnik SAD-a u WMO-u

 
 
 
U periodu od 25. maja do 12. juna 2015. godine u Ženevi, Švajcarska, održan je 17. Kongres Svetske meteorološke organizacije (WMO). U nedelji od 29. maja do 6. juna 2015. godine, Kongresu je prisustvovao i direktor RHMZ-a, Prof. dr Jugoslav Nikolić, predvodeći delegaciju Republike Srbije, čiji je član bio i ambasador Vladislav Mladenović, šef Stalne misije Republike Srbije pri UN u Ženevi.

Prema Konvenciji WMO, Kongres predstavlja najviše telo te organizacije, sastaje se jednom svake četiri godine i okuplja delegacije svih zemalja članica. Na Kongresu se razmatraju kako meteorološka, tako i administrativna pitanja vezana za samu Organizaciju, izveštava se o napretku i rezultatima iz prethodne četiri godine, usvajaju se smernice i preporuke za dalji razvoj, programe i aktivnosti i donose se odluke od najvećeg značaja za WMO.

Pored razmatranja ostalih važnih tema, kao što su smanjenje rizika od katastrofa, obrada podataka i prognoziranje, uticaji klimatskih promena i adaptacija na klimatske promene, pomorska meteorologija i okeanografija, agrometeorologija, istraživanja i razvoj, pružanje usluga, razvoj kapaciteta, strateški planovi i partnerstva, itd., Kongres na svakom zasedanju bira rukovodstvo koje će biti na čelu Organizacije naredne četiri godine.

Ove godine Kongres je, od četvoro nominovanih kandidata, za generalnog sekretara izabrao Peterija Talasa, dugogodišnjeg generalnog direktora Finskog meteorološkog instituta (FMI). Za predsednika Organizacije izabran je Dejvid Grajms (Kanada), kome će to biti drugi mandat. Drugi četvorogodišnji mandat takođe su dobili i prvi potpredsednik – Antonio Divino Moura (Brazil), drugi potpredsednik – Mječislav Ostojski (Poljska) i treći potpredsednik – Abdalah Moksit (Maroko), dok su za članove Izvršnog saveta izabrani predstavnici sledećih zemalja:

1. iz RA I – Maroko (ex officio), Zimbabve (ex officio), Kamerun, Etiopija, Nigerija, Gvineja, Tanzanija, Obala Slonovače i Južna Afrika;
2. iz RA II – Katar (ex officio), Japan, Indija, Kina, Saudijska Arabija i Koreja;
3. iz RA III – Brazil (ex officio), Paragvaj (ex officio), Argentina i Čile;
4. iz RA IV – Kanada (ex officio), Kostarika (ex officio), SAD, Britanske teritorije na Karibima i Meksiko;
5. iz RA V – Indonezija (ex officio), Fidži, Australija i Singapur;
6. iz RA VI – Poljska (ex officio), Hrvatska (ex officio), Nemačka, Rusija, Turska, Francuska, Španija, Italija i UK.


4.jpg
5_Ispred zgrade WMO-a.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9_1.jpg
9_2.jpg
10.jpg
11.jpg
12.jpg
13.jpg
14.jpg
 

 SEECOF-13, Zajedničko saopštenje o klimatskim izgledima za leto 2015.  01.06.2015. 
 
SEECOF-13, Zajedničko saopštenje o klimatskim izgledima za leto 2015. u regionu Jugoistočne Evrope i Kavkaza, kao i klimatski izgledi za leto 2015. u Srbiji.

Dokumenti za preuzimanje:

Zajednicka izjava - SEECOF-13 - izgledi za leto 2015.pdf

Klimatski izgledi za leto 2015 u Srbiji.pdf
 

 Kandidat SAD-a za predsedavajućeg IPCC-ja i predstavnik ambasade SAD-a posetili RHMZ  25.05.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
Kopredsedavajući radne grupe II (WGII) Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC), kandidat za predsedavajućeg IPCC-ja, profesor Karnegi instituta za nauku Univerziteta Stenford – SAD, Kris Fild (Chris Field), u pratnji Dr. Ketrin Mak (Katharine Mach), direktorke za nauku u okviru radne grupe II IPCC-ja i predstavnika Ambasade SAD-a u Beogradu, gospodina Džeremija Longa (Jeremy Long), posetio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) dana 25. 05. 2015. godine. Profesor Fild održao je prezentaciju o budućnosti IPCC-ja i svojoj viziji za Šesti izveštaj o proceni (AR6), a doktorka Mak o rezultatima AR5 IPCC-ja. Naglašeno je da IPCC predstavlja jedinstvenu saradnju između svetskih naučnika i vlada, kombinujući iskustva i viziju, uključujući u rad na hiljade stručnjaka i vladinih zvaničnika. Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prof. dr Jugoslav Nikolić, održao je prezentaciju o RHMZ-u, sa posebnim osvrtom na rad i rezultate Klimatskog centra RHMZ-a, koji je ujedno i Podregionalni centar za klimatske promene za Jugoistočnu Evropu (SEEVCCC). Profesor Fild pohvalio je rezultate i metodologiju rada RHMZ-a kada je u pitanju klima i promene klime, ocenivši da nema razlike u pristupu analizama u odnosu na najsavremenija dostignuća IPCC-ja. Nakon veoma korisne diskusije i obostrane razmene iskustava, gosti su obišli i zgradu Centra za klimatske promene u Karađorđevom parku, gde su prezentovane mogućnosti i ostvareni rezultati na polju izučavanja klime u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi.

Slika_4 sa prezentacije IPCC-ja
Slika_5 sa prezentacije IPCC-ja
 

 RHMZ u Noći muzeja 2015.  16.05.2015. 
 
Republički hidrometeorološki zavod, u ovogodišnjoj, dvanaestoj po redu, nacionalnoj Noći muzeja, učestvovao je sa svojom postavkom pod nazivom „Sunčano, s pljuskovima uzbuđenja!”. Više od 800 posetilaca koji su te noći obišli našu postavku, imalo je priliku da se upozna sa prizemnim merenjima osnovnih meteoroloških veličina u meteorološkom krugu ispred Meteorološke opservatorije Beograd (MOB), odnosno Klimatskog centra Milanković, u Karađorđevom parku, kao i da u galerijskom prostoru zgrade MOB vide izložbu o razvoju meteorološke i hidrološkedelatnosti u Srbiji sa brojnim starim instrumentima za meteorološka i hidrološka merenja i vrednim originalnim rukopisima i knjigama. Posetioci su imali mogućnost da vide i kratku prezentaciju o poplavama iz maja 2014. godine i ulozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u prognozi, upozorenjima i najavama ovog događaja, kao i o ulozi RHMZ u praćenju i analizama meteorološke i hidrološke situacije tokom nepogode.

O izložbi najbolje govori prezentacija koju možete pogledati/preuzeti (Noc muzeja - RHMZ - 16.5.2015. - latinica.pps).
 

 DELEGACIJA JAPANSKE AMBASADE U BEOGRADU POSETILA RHMZ  15.05.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
Delegacija Japanske ambasade u Beogradu, na čelu sa Mr. Jamasaki Hisashi, analitičarem za ekonomska pitanja, u pratnji gospođe Ivane Lazarević iz Ministarstva spoljnih poslova, posetila je RHMZ dana 15. maja 2015. godine. Razgovaralo se o mogućnostima saradnje na polju meteorologije.
 

 NA ZAJEDNICKIM PROJEKTIMA PARTNERSKIH INSTITUCIJA IZ ITALIJE I RHMZ-a  12.05.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
Predstavnici Regionalne agencije za zaštitu životne sredine ARPA-SIMC-Emilia-Romagna/Italija, predstavnici Centralno evropske inicijative (CEI) i predstavnici RHMZ-a, kao učesnici na projektu ”Jačanje sistema rane najave i upozorenja na višestruke rizike u Republici Srbiji” održali su, u prostorijama RHMZ-a u Beogradu, zajednički sastanak 12. maja 2015. godine. Dr Carlo Cacciamani, Project Manager i prof dr Jugoslav Nikolić, Deputy Project Manager, istakli su da Projekat, koji je započeo pre samo par meseci, tačnije u decembru 2014 godine, prema izveštaju o stepenu realizacije prve faze projekta, prevazilazi očekivanja naših partnerskih institucija u smislu dobijanja pune procene i analize postojeće situacije u Italiji i Srbiji u oblasti sistema rane najave i upozorenja na višestruke rizike. Sutradan, 13. maja, održan je prošireni zajednički sastanak predstavnika ARPA-SIMC-Emilia-Romagna, CEI, RHMZ-a, EuroCube i Naxta, posvećen potencijalnom učešću italijanskih i srpskih partnera na još jednom projektu u okviru programa predpristupne pomoći Evropske unije. Projekat pod nazivom AdriALERT odnosi se na jačanje otpornosti nacionalnih i lokalnih zajednica na prirodne katastrofe, posebno poplave u Jonskoj i Jadranskoj makroregiji. Učešće na ovom projektu predstavljalo bi kontinuitet dosadašnjih zajedničkih aktivnosti na trenutno aktuelnom projektu Jačanja sistema rane najave i upozorenja na višestruke rizike u Republici Srbiji.
 

 KONZUL Republike Koreje
(“Južne Koreje”)
POSETIO RHMZ
 08.04.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
U koordinaciji sa Odeljenjem za međunarodnu saradnju, odnose sa javnošću i koordinaciju sektorskih aktivnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), delegacija ambasade Republike Koreje (“Južne Koreje”) posetila je RHMZ dana 08. 04. 2015. godine, na čelu sa Konzulom, gospodinom Park Jae-lark-om. Cilj posete bio je razmena mišljenja i iskustava o doprinosu meteoroloških informacija rastu nacionalnih ekonomija. Razgovaralo se o operativnim i naučnim iskustvima vezanim za politiku i aktivnosti nacionalnih meteoroloških službi u funkciji usluga u praćenju i prognozi vremenskih pojava, uključujući elementarne nepogode i predviđanja klime.
 

 RHMZ i UNDP
uspostavljaju
dugoročnu saradnju
 06.04.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
Dana 06. 04. 2015. godine delegacija Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) posetila je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Cilj posete je bio uspostavljanje dugoročne saradnje ovih institucija, koja bi obezbedila razmenu iskustava i znanja u okviru razvojnih projekata u delokrugu rada hidrometeorološke službe. Sastanak je održan u Nacionalnom centru za klimatske promene RHMZ-a u Karađorđevom parku. Direktor RHMZ-a prof. dr Jugoslav Nikolić i zamenik stalnog predstavnika UNDP-a Ms. Steliana Nedera saglasili su se da je saradnja neophodna i u pogledu obaveza Republike Srbije u okviru evrointegracija. Radionica „Uspostavljanje Nacionalnog klimatskog foruma u Republici Srbiji“, koja je planirana za jun mesec, biće prvi korak saradnje dve institucije. Republički hidrometeorološki zavod zadužen je za sprovođenje Koncepta Globalnog okvira za klimatske usluge u Republici Srbiji, a jedan od prvih ciljeva je uspostavljanje Nacionalnog klimatskog foruma. Koncept Globalnog okvira za klimatske usluge iniciran je od strane Svetske meteorološke organizacije, nacionalnih hidrometeoroloških službi, institucija i drugih međunarodnih organizacija. Cilj Nacionalnog klimatskog foruma je da okupi stručnjake iz oblasti klime i klimatskih promena, kao i druge zainteresovane strane (donosioce odluka, akademski sektor, privredu, organizacije civilnog društva i druge moguće korisnike klimatoloških podataka i informacija) radi sagledavanja uticaja klimatskih promena na socio-ekonomske sektore, kao i mogućnost razvijanja najadekvatnijeg mehanizma korišćenja klimatoloških podataka i informacija. Nacionalni klimatski forum će biti deo regionalne i globalne akcije koja će omogućiti i saradnju među državama u smislu razmene iskustava.
 

 RHMZ organizovao
formiranje KONZORCIJUMA
za prognozu vremena
za Jugoistočnu Evropu
 27.03.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), kao inicijator i organizator, bio je domaćin prvog sastanka meteoroloških službi Jugoistočne Evrope, održanog 27. marta 2015. godine u prostorijama RHMZ-a u Beogradu. Sastanak je organizovan radi formiranja Konzorcijuma za kratkoročnu prognozu vremena. Učesnici sastanka bili su direktori i eksperti meteoroloških službi Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Srbije. Konzorcijum formiran oko meteorološke službe Republike Srbije biće novi član u mreži nekoliko sličnih konzorcijuma u drugim regionima Evrope, formiranih oko meteoroloških službi Francuske, Nemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Skandinavskih zemalja. Prognostički model novog konzorcijuma biće NMMB model (Nonhydrostatic Multiscale Model on B-grid) za prognozu vremena, koji je već u operativnoj upotrebi u RHMZ-u. Ovaj model je poslednja generacija prognostičkog modela za prognozu vremena nacionalne meteorološke službe SAD-a, sa kojom RHMZ ima uspostavljenu saradnju u pogledu njegove upotrebe i razvoja. Zasnovano na upotrebi NMMB modela, RHMZ razvija više aplikacija kao što su: specifične prognoze za krajnje korisnike, transport aerosola, hidrološke prognoze itd. Saradnja u okviru konzorcijuma doprineće daljem poboljšanju kvaliteta i operativnosti prognoze vremena u regionu i doprineti poboljšanju ukupne regionalne saradnje Republike Srbije sa državama Jugoistočne Evrope. Sastanak je bio prilika da učesnici definišu strategiju primene numeričke prognoze vremena u regionu i da dogovore saradnju u razvoju prognostičkih sistema i razmeni informacija relevantnih za prognozu vremena. Poboljšanje prognoze vremena će doprineti smanjenju rizika od ekstremnih meteoroloških i hidroloških pojava.
 

 Obeležen Svetski meteorološki dan  23.03.2015. 
 
 
 
 
 
 
 
Svake godine Svetska meteorološka organizacija i 191 zemlja članica, dakle meteorološka stručna i naučna javnost širom sveta, tradicionalno obeležavaju Svetski meteorološki dan. Ovaj dan se obeležava svakog 23. marta, počev od 1961. godine, kao dan na koji je, 1950. godine, stupila na snagu Konvencija o osnivanju Svetske meteorološke organizacije, specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija koja se bavi istraživanjem, praćenjem i prognoziranjem procesa i promena stanja atmosfere, klime Nacionalne meteorološke i hidrološke službe u pojedinim državama su razdvojene, a u pojedinim, kao u Republici Srbiji, spojene u zajednički sistem – hidrometeorološku službu. Republički hidrometeorološki zavod obeležio je 23-eg marta 2015. godine Svetski meteorološki dan, zajedno sa Svetskim danom voda, u prostorijama RHMZ-a u Beogradu, u krugu uže stručne javnosti. Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, prof. dr Jugoslav Nikolić, dipl. met., stalni predstavnik Republike Srbije u Svetskoj meteorološkoj organizaciji, istakao je u svojoj pozdravnoj reči da se svake godine Svetski meteorološki dan i Svetski dan voda posvećuju određenoj aktuelnoj temi. Ove godine, Svetski meteorološki dan je posvećen temi „Poznavanje klime u službi delovanja na klimu”, dok je Svetski dan voda posvećen temi „Voda i održivi razvoj”. Klimatski uslovi utiču na strateške resurse kao što su voda, hrana i energija, često usporavajući ili ugrožavajući održivi razvoj neke zemlje, bez obzira na njenu razvijenost. Znanje o vremenu i klimi, do koga se došlo tokom poslednjih decenija, predstavlja neprocenjiv resurs i preduslov za donošenje adekvatnih odluka i sprovođenje odgovarajućih aktivnosti, kaže profesor Nikolić. Obe teme se prepliću, kao što se prepliću i dopunjuju meteorologija i hidrologija, oslikavajući aktuelni trenutak – brigu o klimi i brigu o očuvanju voda, sa ciljem kreiranja budućnosti kakvu želimo.
 

 POSETA AIR ATTACHE-a RHMZ-u, ISPRED AMBASADE SAD-a U BEOGRADU  11.03.2015. 
 
 
 
Dana 11. marta 2015. godine Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) posetio je ptedstavnik Ambasade SAD-a u Beogradu, gospodin TODD R. ANDREWSEN , Maj, USAF, Air Attache, Serbia. Cilj posete bio je razgovor o iskustvima efikasnosti meteorolških i hidroloških prognoza i upozorenja u Sistemu odbrane od poplava. Prof. dr Jugoslav Nikolić, stalni predstavnik Republike Srbije u Svetskoj meteorološkoj organizaciji i direktor RHMZ-a upoznao je gospodina Andrewsen-a sa nekim modelima koje RHMZ koristi za različite vremenske skale prognoze vremena. Istaknuto je da, između ostalih, RHMZ koristi i NMMB model nacionalne službe SAD-a, koji se može operativno koristiti i kao globalni i kao mezo model za prognozu vremena. Razgovaralo se o perspektivama unapređenja saradnje između Republike Srbije i SAD-a na polju meteorologije i hidrologije u Sistemu odbrane od poplava.
 

 PROJEKAT KROZ DONACIJU VLADE FINSKE  06.03.2015. 
 
U organizaciji Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) i Finskog meteorološkog instituta (FMI), u sali Best Western hotela Šumadija, 6. marta 2015. godine, održan je inicijalni sastanak u vezi sa projektom „Rehabilitacija i modernizacija hidrološkog i meteorološkog osmatračkog sistema i procedura razmene podataka u Srbiji i Bosni i Hercegovini”.

Sastanku su prisustvovali NJegova Ekselencija, Ambasador Finske u Beogradu gospodin Peka Orpana (Pekka Orpana), prof. dr. Jugoslav Nikolić dipl. met. u svojstvu rukovodioca RHMZ, predstavnici FMI, Svetske meteorološke organizacije, MUP-a Republike Srbije, Savske komisije i direktori hidrometeoroloških službi Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Majske poplave iz 2014. godine su nanele velike štete Srbiji i Bosni i Hercegovini. Poplave su odnele ljudske živote i izazvale enormne materijalne štete imovini, poslovima i infrastrukturi. Hidrometeorološkim službama učesnika u projektu su, takođe, nanete su značajne štete. Kada je RHMZ Srbije u pitanju, najveće štete pretrpela je hidrološka služba u smislu gubitka opreme za sprovođenje hidroloških merenja na vodotocima. U ime Vlade Republike Srbije, RHMZ-a i u svoje ime prof. dr Jugoslav Nikolić izrazio je zahvalnost Vladi Finske što je prepoznala naš problem koji će delimično biti rešavan i kroz ovaj projekat, donacijom hidrološke merne opreme u vrednosti od 100.000 €.

Dosadašnja praksa nedvosmisleno pokazuje i potvrđuje da regionalni projekti, kao što je ovaj, pored pojedinačnih koristi učesnika u projektu, nosi još jedan kvalitet – razvoj regionalne saradnje na zajedničkim problemima. Utoliko više se cene napori Ministarstva inostranih poslova Finske i FMI sa kojim imamo uspešne kontakte i saradnju dugo godina unazad.

Projektom je predviđeno i unapređenje razmene hidroloških i meteoroloških podataka u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Kako RHMZ već aktivno učestvuje u razmeni hidroloških i meteoroloških podataka u okviru Savske komisije, izražena je spremnost da se nastavi rad na daljem poboljšanju razmene podataka sa ciljem unapređenja efikasnosti hidroloških i meteoroloških prognoza, upozorenja i najava u slivu reke Save. U skladu sa svojim iskustvima, RHMZ je izrazio spremnost da da pun doprinos i pomoć u ovom segmentu Projekta.


Fotografije sa ovog sastanka možete da nađete na linku Galerija RHMZ

 

2014

 RHMZ na puštanju u saobraćaj Pupinovog mosta  19.12.2014. 
 
Na svečanosti na kojoj su 18. decembra 2014. godine premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kine Li Kećijang pustili u saobraćaj Pupinov most preko Dunava koji povezuje Zemun i Borču u okviru saobraćajnice Severna tangenta, rukovodilac RHMZ, prof. dr Jugoslav Nikolić, predvodio je grupu zaposlenih iz RHMZ-a koji su, pored mnogobrojnih obaveza, prepoznali državni značaj ovoga događaja i prisustvom želeli da daju svoj simbolični doprinos.

Fotografije sa otvaranja možete da nađete na linku Galerija RHMZ

 

 Predavanje Prof. dr Zaviše Janjića u RHMZ  07.11.2014. 
 
Republički hidrometeorološki zavod je bio domaćin predavanja koje je održao Prof. dr Zaviša Janjić, dopisni član SANU, dobitnik IMO nagrade i jedan od vodećih naučnika današnjice u oblasti meteorologije. Tema predavanja je bila „Novi izazovi u modeliranju globalne atmosfere”.
 

 Obeležen Dan Republičkog hidrometeorološkog zavoda  29.09.2014. 
 
Dan Republičkog hidrometeorološkog zavoda (27.9.2014.g.) ove godine je obeležen 29.9.2014. g, skromnom svečanošću za zaposlene u skladu sa merama štednje. Prigodnim govorom u kome su rezimirani značajni rezultati i događaji vezani za RHMZ u prethodnih godinu dana, zaposlenima se obratio rukovodilac RHMZ, prof.dr Jugoslav Nikolić, posle čega je priređen koktel u restoranu RHMZ.

Fotografiju sa skupa možete naći u foto galeriji

 

 RHMZ, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu i opština Kanjiža dobitnici nagrade Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije za realizaciju projekta SEERISK na IV nacionalnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji  26.09.2014. 
 
Na IV nacionalnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji, održanoj 26. septembra 2014. godine u organizaciji Sektora za prekograničnu i transnacionalnu saradnju Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, projektu SEERISK - Zajedničko upravljanje procenom rizika i zaštitom od katastrofa u Dunavskoj makroregiji (Joint Disaster Management risk assessment and preparedness in the Danube macro-region), svečano je dodeljena nagrada kao jednom od 13 primera najbolje prekogranične prakse u Republici Srbiji u protekle dve godine. Ovaj međunarodni projekat, na kome je učestvovalo 17 institucija iz 9 zemalja regiona (Mađarska, Austrija, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Bugarska i Srbija), sprovođen je u okviru Transnacionalnog programa Jugoistočna Evropa 2007-2013. Na nacionalnom nivou, pored RHMZ, na realizaciji Projekta su učestvovali i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu i opština Kanjiža. Kriterijumi po kojima su projekti bili ocenjivani su: uticaj projekta, održivost rezultata i ostvarenog partnerstva, vidljivost, horizontalna pitanja (cross-cutting issues), mogućnost multiplikovanja, relevantnost za teritoriju/program/sektor, prekogranični efekat, efektivnost – značajan uticaj na ciljnu grupu, međusektorska saradnja i saradnja javni/civilni sektor, međukulturni dijalog i eventualna povezanost sa makroregionalnim strategijama, uzimajući u obzir i efektivno upravljanje projektom. U tekstu čestitke koju je Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije poslala Republičkom hidrometeorološkom zavodu piše: „Projekat je doprineo razvoju vaše lokalne zajednice, širem prekograničnom regionu i građanima tog područja”.

Fotografije sa svečane dodele nagrada možete da pogledate na linku: Galerija

 

 RHMZ u Noći muzeja 2014  07.06.2014. 
 
Republički hidrometeorološki zavod, u ovogodišnjoj nacionalnoj Noći muzeja, jedanaestoj po redu, učestvovao је sa svojom postavkom pod nazivom „Sunčano, s pljuskovima uzbuđenja!”. Više od 1000 posetilaca koji su te noći obišli našu postavku, imali su priliku da se upoznaju sa merenjima osnovnih meteoroloških veličina u meteorološkom krugu ispred Meteorološke opservatorije Beograd (MOB), odnosno Klimatskog centra Milanković, u Karađorđevom parku, kao i da u galerijskom prostoru zgrade MOB vide izložbu o razvoju meteorološke i hidrološke delatnosti u Srbiji sa brojnim starim instrumentima za meteorološka i hidrološka merenja i vrednim originalnim rukopisima i knjigama. Posetioci su imali mogućnost da vide i kratak film o Republičkom hidrometeorološkom zavodu i njegovoj ulozi u praćenju i analizama meteoroloških i hidroloških veličina.

O izložbi najbolje govori prezentacija u prilogu, koju možete pogledati/preuzeti.
 
 Dokumenti za preuzimanje:  Noc muzeja - RHMZ - 06.6.2014.  
   
   
   

 SEECOF-11, Zajedničko saopštenje o klimatskim izgledima za leto 2014. u regionu i klimatski izgledi za leto 2014. u Srbiji  03.06.2014. 
 
SEECOF-11, Zajedničko saopštenje o klimatskim izgledima za leto 2014. u regionu i klimatski izgledi za leto 2014. u Srbiji
 
 Dokumenti za preuzimanje:  Klimatski izgledi za leto 2014 u Srbiji - pdf  
  Klimatski izgledi za leto 2014 u Srbiji - doc  
  Zajednicka izjava SEECOF 11 o izgledima za leto 2014 - pdf  
  Zajednicka izjava SEECOF 11 o izgledima za leto 2014 - doc  

 Pohvale RHMZ-u povodom izveštavanja tokom poplava  20.05.2014. 
 
Dimitar Ivanov, doskorašnji šef regionalne kancelarije za Evropu (RA VI) pri Svetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO), sada šef Odseka za aeronautičku meteorologiju, Odeljenja za servise smanjenja rizika od vremenskih nepogoda i katastrofa pri (WMO)


Poštovane kolege,

Veoma smo vam zahvalni na ovim sveobuhvatnim informacijama o ekstremnoj vremenskoj situaciji u Srbiji i aktivnostima RHMZ-a. Vidimo da ste tokom čitave situacije postupali na odgovarajući način i da su upozorenja pružena unapred, i to sa velikom tačnošću, što pokazuje sposobnost RHMZ-a da prati i prognozira ovakve vanredne događaje. Molimo vas da prenesete najveće pohvale svim zaposlenima u operativnom i rukovodilačkom sektoru, koji su sigurno imali pune ruke posla tokom poslednjih dana. Biće nam zadovoljstvo da sarađujemo sa RHMZ-om, hidrometeorološkim službama BiH i Hrvatske i ostalim partnerima, kao što je Savska komisija, pri vršenju naknadne sveobuhvatne analize događaja.

Srdačan pozdrav,
Dimitar Ivanov
 

2013

 Održana tri skupa u organizaciji RHMZ pod pokroviteljstvom WMO 13 – 21. 11. 2013.  28.11.2013. 
 
Pod pokroviteljstvom Svetske meteorološke organizacije (WMO), u periodu 13 - 21. novembar 2013, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) u čijem sastavu radi i Podregionalni centar za klimatske promene za Jugoistočnu Evropu (SEEVCCC), bio je organizator i domaćin tri stručna skupa iz oblasti klime.

13-16. novembar - Regionalna obuka o dugoročnim prognozama, aspektima vezanim za klimatsko bdenje i klimatskim scenarijima (LRF training);
18-19. novembar - Prvi forum za klimatske izglede za Mediteran (MedCOF-1);
20-21. novembar - Deseti forum za klimatske izglede za Jugoistočnu Evropu (SEECOF-10);
Na LRF treningu i u radu SEECOF-10 i MedCOF-1 učestvovalo je po 35 stručnjaka iz 20 zemalja. Pored predstavnika nacionalnih hidrometeoroloških službi Albanije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Gruzije, Mađarske, Italije, Jordana, Mauritanije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Španije, BJRM Makedonije i Turske, učešće su uzeli i stručnjaci meteoroloških službi Nemačke (Deutscher Wetterdienst – DWD) i Francuske (Meteo-France) kao i stručnjaci naučno-istraživačkih institucija i ministarstava iz zemlje i inostranstva. Poslednji dan skupa je bio posvećen razmeni mišljenja i iskustava sa korisnicima hidrometeoroloških usluga iz Regiona i Srbije – Hrvatske elektroprivrede, Ministarstva poljoprivrede, ruralnog razvoja i upravljanja vodnim resursima Crne Gore, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije, Elektroprivrede Srbije i Beogradskih elektrana.

Rezultat rada foruma je sažet u Usaglašenim izgledima vremena za područje Jugoistočne Evrope sa izdvojenim delom koji se odnosi na Srbiju, za zimu 2013/2014. godine a koji se nalaze u Zajedničkom saopštenju u prilogu ove informacije.

Detaljnije na: www.seevccc.rs
 
 Dokumenti za preuzimanje:  Zajednicko saopstenje  
   
   
   

 WMO – RA VI dodelila zahvalnicu kolegi Periši Šunderiću, dipl. met.  15.10.2013. 
 
Veliko nam je zadovoljstvo da objavimo da je Regionalna asocijacija VI (RA VI) (Evropa) Svetske meteorološke organizacije (WMO) dodelila nagradu/zahvalnicu našem kolegi, Periši Šunderiću, dipl. met, načelniku Odeljenja za hidrometeorološki telekomunikacioni sistem u Sektoru za hidrometeorološku tehničku infrastrukturu i operativne sisteme Republičkog hidrometeorološkog zavoda za njegov nesebični doprinos aktivnostima RA VI u periodu 2009 - 2013. godina, kao članu Radne grupe za regionalnu migraciju alfanumeričkog sinop-ključa u binarni bafer kod u okviru Komisije za osnovne sisteme WMO. U propratnom pismu izražena je zahvalnost i Republičkom hidrometeorološkom zavodu za pomoć regionalnim aktivnostima WMO.
 
 Dokumenti za preuzimanje:  Propratno pismo  
  Sertifikat  
   
   

 Dan Republičkog hidrometeorološkog zavoda, 27.9.2013.  27.09.2013. 
 
Dan Republičkog hidrometeorološkog zavoda obeležen je svečanošću u prostorijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Godini brojnih jubileja meteorološke i hidrološke službe u Srbiji, pridružio se još jedan značajan događaj – RHMZ je postao punopravni član Evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena (ECMWF). Tim povodom, generalni direktor ECMWF, gospodin Alan Torp je sa direktorom RHMZ, gospodinom Vladanom Kocićem, potpisao Sporazum o pristupanju Republike Srbije Evropskom centru za srednjoročne prognoze vremena u prisustvu predsednika Regionalne asocijacije VI Svetske meteorološke organizacije, gospodina Ivana Čačića, visokih predstavnika državnog vrha.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali i predstavnici Nacionalnih hidrometeoroloških službi iz okruženja, državnog vrha, gosti iz sveta nauke, kao i brojne zvanice.

Fotografije sa svečanosti mogu da se nađu na linku: http://www.hidmet.gov.rs/latin/servisi/viewgallery.php

 
 Dokumenti za preuzimanje:  ECMWF obaveštenje za novinare i javnost  
  RHMZ obaveštenje za novinare i javnost  
   
   

 Zajednička izjava - SEECOF-9 o izgledima vremena za leto 2013  10.06.2013. 
 
 
 Dokumenti za preuzimanje:  Zajednicka izjava SEECOF 9 o izgledima vremena za leto 2013  
   
   
   

 IMO nagrada prof. dr. Zaviši Janjiću  28.05.2013. 
 
U Klubu poslanika 27, maja ove godine, održana je svečanost u čast profesora Zaviše Janjića, ovogodišnjeg dobitnika prestižne nagrade Internacionalne meteorološke organizacije (IMO). Organizator i domaćin ovog svečanog skupa bio je Republički Hidrometeorološki Zavod. Predlog za dodelu ove nagrade profesoru Janjiću potekao je istovremeno od Republike Srbije, a na inicijativu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, i SAD, gde od 1994. godine ovaj naučnik živi i radi. Više u dokumentu.
 
 Dokumenti za preuzimanje:  Imo nagrada  
   
   
   

 Obeležen Svetski meteorološki dan i Svetski dan voda, 21. mart  21.03.2013. 
 
Svake godine Svetska meteorološka organizacija (SMO) i 191 zemlja članica, meteorološka stručna i naučna javnost širom sveta tradicionalno obeležavaju Svetski meteorološki dan. Konvencija o osnivanju Svetske meteorološke organizacije, specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija, koja se bavi istraživanjem, praćenjem i prognoziranjem procesa i promena stanja atmosfere, klime i voda stupila je na snagu 23. marta 1950. godine.
Ove godine, RHMZ je obeležio Svetski meteorološki dan i Svetski dan voda 21. marta.

Više o proslavi:

Kako ove godine SMO proslavlja 50. godišnjicu Svetskog meteorološkog bdenja (World Weather Watch), Svetski meteorološki dan posvećen je temi „Pratimo vreme, da bismo zaštitili život i imovinu” (Watching the weather to protect life and property). Svetski dan voda posvećen je temi „Voda, voda svuda, samo ako je delimo” (Water, water Everywhere, Only if We Share), a u skladu sa odlukom donetom na zasedanju Generalne skupštine UN u decembru 2010 godine, kojom se 2013. godina proglašava „Godinom saradnje u oblasti voda”.

Ove godine, Republički hidrometeorološki zavod obeležava i tri značajna istorijska jubileja – 165 godina od početka prvih sistematskih meteoroloških merenja temperature, vlažnosti vazduha, padavina, vetra i vazdušnog pritiska u Srbiji, 125 godina od osnivanja prve državne meteorološke službe i osnivanja jedinstvene mreže meteoroloških stanica u Srbiji, kao i 5 godina od započinjanja sa radom Podregionalnog centra za klimatske promene za Jugoistočnu Evropu „Milutin Milanković” u sastavu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U okviru programa svečanog obeležavanja Svetskog meteorološkog dana u RHMZ dodeljena je nagrada iz fonda SMO „Borivoje Dobrilović”. Odlukom Izvršnog saveta SMO, Fond je osnovan 1974. godine, u znak sećanja na dr Borivoja Dobrilovića, docenta katedre za meteorologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu i eksperta Ujedinjenih nacija. Nagrada iz fonda „Borivoje Dobrilović” dodeljena je najboljem studentu Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu – Ines Skoko, studentkinji III godine.

Na ovoj proslavi, direktor sertifikacione kompanije SGS, gospodin Marinko Ukropina, svečano je uručio direktoru Republičkog hidrometeorološkog zavoda, gospodinu Milanu Daciću, nedavno stečen sertifikat o uspešnom uspostavljanju sistema menadžmenta kvalitetom, ispunjavajući zahteve međunarodnog standarda ISO 9001:2008.

U prilogu: Govor Generalnog sekretara WMO povodom Svetskog meteoroloskog dana
 
 Dokumenti za preuzimanje:  Govor Generalnog sekretara WMO povodom Svetskog meteorološkog dana  
   
   
   

Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Direktor RHMZ