Meteorologija
Zavod je referentna ustanova za prikupljanje, obradu i analizu meteoroloških podataka za potrebe prognoze vremena, rane najave nepogoda agrometeorologije, klimatologije, hidrologije, nepogoda i kontrolu životne sredine.
Meteorološki osmatrački sistem Srbije
Meteorološka merenja i osmatranja na meteorološkim stanicama.
Programi rada na stanicama sa ekstremnim vrednostima meteoroloških elemenata.
Praćenje i primena propisanih metoda i novih tehnologija, kao i kalibracija instrumenata.
Klimatologija
Monitoring klime, praćenje klimatskih ekstrema i normala, procena klimatskih promena i varijabilnosti klime; Izrada Klimatografije Srbije i Atlasa klime Srbije; Primenjena klimatska istraživanja za potrebe privrede, zdravstva i turizma; Izrada meteoroloških godišnjaka, biltena, klimatskih pregleda i informacija; Izrada klimatskih podloga i mišljenja za potrebe pravnih i fizičkih lica; Izrada biometeoroloških prognoza; Ažuriranje i održavanje baze meteoroloških podataka...
Agrometeorologija
Operativni i istraživački poslovi vezani za primenu meteoroloških podataka i znanja u poljoprivredi. Praćenje i procena mogućih uticaja tekućih i očekivanih vremenskih prilika na rast, razviće i stanje useva, obavljanje radova u polju i druge aspekte poljoprivredne proizvodnje. Sprovođenje agroklimatskih istraživanja i drugih vidova primenjenih istraživanja u oblasti agrometeorologije, kojima se obezbeđuju osnove za dugoročno planiranje u poljoprivredi.
Meteorološko bdenje
Delatnosti u okviru dvadesetčetvoročasovnog rada su: kratkoročna i dugoročna prognoza vremena, rane najave i upozorenja na nailazak opasnih vremenskih pojava, obezbeđivanje vazdušne plovidbe, izrada numeričkih prognoza.
Numerička prognoza vremena
Stranice koje ažurira Numerička prognoza vremena (u okviru linkova Aktuelni podaci i Prognoze) sadrže produkte Eta numeričkog modela koji su prikazani na standardnim atmosferskim nivoima od 1000 hPa do 100 hPa (geopotencijal, temperatura vazduha, padavine, vetar...).
Promena klime - IPCC
Uviđajući značaj problema potencijalnih promena klime, Svetska meteorološka organizacija (SMO) i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP), su 1988. godine osnovali Međuvladin panel za promenu klime (Intergovernmental Panel on Climate Change IPCC), čije je sedište u Ženevi, Švajcarska. Sekretarijat IPCC je smešten u zgradi SMO u Ženevi.
Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Direktor RHMZ