НОВОСТИ И САОПШТЕЊА РХМЗ СРБИЈЕ

2019

 РХМЗ - САРАДЊА СА НАЈРАЗВИЈЕНИЈИМ ЕВРОПСКИМ ДРЖАВАМА  27.06.2019. 
 
 
 
 
 
 
 
Директор РХМЗ, проф. др Југослав Николић, активно учествује у раду Савета Европског центра за средњорочне прогнозе времена ( ECMWF - European Centre for Medium - Range Weather Forecasts), као члан Савета и представник Републике Србије у ECMWF, а који се ове године одржава 27. и 28. јуна 2019 год. у Лисабону.

Држава Србија је од 2015. године пуноправни члан ECMWF-a, поред 22 најразвијеније државе Европе(Енглеске, Немачке, Француске, Италије, Швајцарске, Аустрије и других) и 12 придружених чланица.
Савет ће донети важне одлуке које дефинишу рад овог Центра у пружању метеоролошких услуга националним метеоролошким службама у будућем периоду, у условима пребацивања из Рединга (Енглеска) у Болоњу (Италија) рачунског центра где ће се успоставити веома моћан центар ове асоцијације са до сада најјачим суперкомпјутерским мрежама на свету, а све у функцији израчунавања метеоролошких продуката помоћу модела високе резолуције, у реалном времену. Држава Србија ће имати велике бенефите у коришћењу овог Центра.
 
 Републички хидрометеоролошки завод у Ноћи музеја 2019  22.05.2019. 
 
Републички хидрометеоролошки завод, у овогодишњој, шеснаестој по реду националној Ноћи музеја, учествовао је са својом поставком под називом „Непрекидно праћење времена и вода – част и задовољство!“.

Више од 1000 посетилаца, који су те ноћи обишли поставку Републичког хидрометеоролошког завода ималo је прилику да се упозна са изузетно дугом традицијом метеорологије и хидрологије у Републици Србији, да види оригинални дневник осматрања Владимира Јакшића из 1848. године, документа и записе из XIX века, да истражи податке измерене на метеоролошким и хидролошким станицама у Србији, да се упозна са приземним и висинским мерењима основних метеоролошких величина у метеоролошком кругу испред Метеоролошке опсерваторије Београд (МОБ), као и да добије бројне друге информације на који начин се клима пратила кроз нашу историју, а и како се то чини данас.

О изложби најбоље говори презентација коју можете погледати (Nocmuzeja - RHMZ - 18.5.2019_cirilica.pps).
 

2018

 ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА ДИРЕКТОРА (ICSEED-17) ХИДРОМЕТЕОРОЛОШКИХ СЛУЖБИ ЈИ ЕВРОПЕ И САВЕТА КОНЗОРЦИЈУМА (SEECOP-4) ЗА ПРОГНОЗУ ВРЕМЕНА  08.10.2018. 
 
 
 
 
 
 
 
Проф. др Југослав Николић, директор Републичког хидрометеоролошког завода Србије и стални представник Републике Србије у Светској метеоролошкој организацији, председавао је отварањем заседања 17-те Неформалне конференције директора националних хидрометеоролошких служби Југоисточне Европе (ICSEED-17) и 4. заседања Савета Конзорцијума за оперативну прогнозу времена за Југоисточну Европу (SEECOP-4), одржаних од 08. до 10. октобра 2018. године у Охриду. Учествовали су представници националних хидрометеоролошких служби Србије, Словеније, Турске, Босне и Херцеговине (оба ентитета), Бугарске, Хрватске, Мађарске, Израела, Црне Горе, Македоније, Албаније и Украјине, као и представници међународних организација: Европског центра за средњорочне прогнозе времена (European Center for Medium-range Weather Forecasts – ECMWF), Европске мреже националних метеоролошких служби (Network of European National Meteorological Services – EUMETNET), Немачке организације за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ), Међународне комисије за слив Саве (International Sava River Basin Commission – ISRBC), Светске банке – (World Bank – WB, преко видео везе) и Светске метеоролошке организације (World Meteorological Organization – WMO).

Циљ заседања био је размена искустава и јачање регионалне сарадње кроз коришћење свих капацитета на нивоу региона ради што боље прогнозе, раних најава и упозорења метеоролошких и хидролошких појава од интереса за спасавање људских живота и материјалних добара. Метеоролошке и хидролошке непогоде не познају границе, па је овакав вид сарадње неопходан за благовремене и поуздане најаве и упозорења истих. Велики допринос регионалној сарадњи даје Конзорцијум за оперативну прогнозу времена за Југоисточну Европу (SEECOP) формиран на иницијативу Републике Србије.

Директор националне метеоролошке службе Израела је предложио, а консезусом је прихваћено, да се следећа конференција директора националних хидрометеоролошких служби Југоисточне Европе и заседање SEECOP Конзорцијума одржи у Израелу 2019. године.
 
 ОБЕЛЕЖЕН ДАН РХМЗ-А  27.09.2018. 
 
 
 
 
 
 
 
Пре 130 година, на Крстовдан 27. септембра 1888. године, министар просвете и црквених дела, др Владан Ђорђевић, донео је Уредбу о оснивању јединствене мреже метеоролошких станица у Краљевини Србији. Из тог разлога се 27. септембар, дан када је основана државна метеоролошка служба у Србији, обележава као Дан Републичког хидрометеоролошког завода. Овај значајан датум у историји хидрометеоролошке службе, Завод је обележио дана 27. септембра 2018. године.
 
 Oдржана конференција о моделирању времена и климе  10.09.2018. 
 
 
 
 
 
 
 
Српска академија наука и уметности, САНУ, уз подршку РХМЗ-а, организовала је 10-ог септембра 2018-те године научни скуп “НУМЕРИЧКО МОДЕЛИРАЊЕ ВРЕМЕНА И КЛИМЕ - Почеци, садашњост и визија будућности”. Скуп је организован преко Одбора за климатски систем Земље и дело Милутина Миланковића САНУ, чији је члан и директор РХМЗ-а, проф. др Југослав Николић. На скупу су учествовали угледни научници из више земаља света. Представници Завода су на овој Конференцији одржали две презентације посвећене улози аеросола на време и климу, као и на концепт који Завод примењује у интегрисаном систему модела за прогнозе, од краткорочних до климатских.
 
 РХМЗ у Ноћи музеја 2018  25.05.2018. 
 
Републички хидрометеоролошки завод, у овогодишњој, петнаестој по реду, националној Ноћи музеја, учествовао је са својом поставком под називом „Сунчано, са пљусковима узбуђења“.

Ове године обележавамо сто седамдесет година од када је професор Лицеја, Владимир Јакшић, почео са свакодневним метеоролошим мерењима у Србији. Више од 1200 посетилаца, који су те ноћи обишли нашу поставку, ималo је прилику да се упозна оригиналним документима и копијама из XIX века, да истражи метеоролошке податке измерене на двадесет осам метеоролошких станица у Србији, да се упозна са приземним мерењима основних метеоролошких величина у метеоролошком кругу испред Метеоролошке опсерваторије Београд (МОБ) у Карађорђевом парку, као и са висинским мерењима метеоролошких параметара лансирањем метеоролошког балона са одговарајућим сондама у атмосферу.

О изложби најбоље говори презентација коју можете погледати/преузети (Ноћ музеја - РХМЗ - 19.5.2018_cirilica.pps).
 
 
Проф. др Југослав Николић директор РХМЗ и Кајл Скат Амбасадор САД у Републици Србији

 03.04.2018. 
 
 
Директор РХМЗ, проф. др Југослав Николић и Амбасадор САД у Републици Србији, Кајл Скат-Одговори на новинарска питања
 
 
 
 
 
Амбасадор Сједињених америчких држава у Републици Србији, господин Кајл Скат, посетио је Републички хидрометеоролошки завод дана 03. априла 2018. године поводом церемоније уручења донације Система за унапређење упозорења на поплаве у сливу реке Саве.

Хидролошки пројекат „Развој система прогнозе и раног упозоравања на појаву поплава у сливу реке Саве” је у завршној фази. Влада САД одобрила је финансирање информатичке опреме за завршну фазу пројекта. Рачунарски систем за кориснике Пројекта, у вредности од милион долара, донирала је Европска команда САД, у сарадњи са Инжењерским корпусом војске САД. Овај пројекат ће несумњиво бити од великог значаја у погледу смањења негативних последица потенцијалних поплава у сливу реке Саве за све кориснике, чланице Међународне комисије за слив реке Саве, како из Србије тако и из Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе. Систем ће бити у функцији до краја 2018. године и омогући ће, поред осталог, да РХМЗ има све информације и продукте националних хидрометеоролошких служби, чланица Комисије, на заједничкој платформи у реалном времену.

 
ЛИНК: Архива - Новости и саопштења (2013-2017)

Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Директор РХМЗ
НОВОСТИ И САОПШТЕЊА РХМЗ СРБИЈЕ НОВОСТИ И САОПШТЕЊА РХМЗ СРБИЈЕ