АЕРОЛОШКЕ АНАЛИЗЕ:


ОСМОТРЕНИ ЕМАГРАМИ:


ЕМАГРАМ   ОСМОТРЕН ЕМАГРАМ ЗА БЕОГРАД У 00 UTC  ЕМАГРАМ   ОСМОТРЕН ЕМАГРАМ ЗА НИШ У 00 UTC  


* Eмаграм приказује вертикални профил атмосфере за Београд/Ниш у назначеном термину.

Аерологија је део метеорологије који се бави висинским метеоролошким мерењима, која се називају још радиосондажним мерењима.

Прва радиосондажна мерења у Србији започета су 1954. године, а редовна радиосондажна мерења, у 00 и 12 UTC, врше се од 1. априла 1957. године на локацији Београд - Зелено брдо.

У априлу 1987. године мења се локација мерења, тако да се од тада радиосондажна мерења редовно врше на локацији Београд – Кошутњак, минимум два пута дневно.

У једном периоду ванредна аеролошка мерења вршена су на локацији Крушевац, а од 1. априла 2016. године започета су редовна радиосондажна мерења на новој локацији Ниш - Метеоролошка опсерваторија, са најсавременијим аутоматским радиосондажним роботизованим системом – RobotSonde.

Радиосондажa је стандардизован метод аеролошких мерења и обраде метеоролошких података, заснован на лансирању радиосонде помоћу специјалних метеоролошких балона напуњених водоником, или хелијумом. Овом методом, у стандардном поступку, врши се мерење температуре и влажности ваздуха, атмосферског притиска, брзине и правца ветра, од површине тла до виших слојева атмосфере. Мерење наведених параметара врши се до оне висине у атмосфери до које се балон са радиосондом уздигне до момента пуцања, најчешће до висине 30-35 km, а што зависи од карактеристика балона и услова у атмосфери. Мерење по висини и обрада одговарајућих метеоролошких параметара врши се у складу са препорукама и процедурама Светске Метеоролошке Организације (СМО).

Радиосонда је инструмент намењен да буде преношен одговарајућим метеоролошким балоном кроз атмосферу, опремљен сензорима за мерење метеоролошких променљивих (притисак, температура и влажност ваздуха, брзина и правац ветра) и радиотрансмитером за слање свих информација. Положај радиосонде, односно правац и брзина ветра, у сваком тренутку се одређује ГПС позиционирањем исте помоћу метеоролошких сателита.
(Аутоматски радиосондажни систем RobotSonde у Нишу)


Аутоматски радиосондажни систем RobotSonde у Нишу


Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Директор РХМЗ